Güncel |
Temyiz sistemi adaleti geciktiriyor |
ANTALYA Cumhuriyet Basavcısı Osman Vuraloğlu, temyiz sisteminin kötüye kullanılması nedeniyle Yargıtay’ın iş yükü çok fazla olduğunu belirterek, yargının hızladırılması ve iş yükünün azaltılması için temyiz sisteminde değişiklik yapılması gerektiğini kaydetti. Nüfus artışının en hızlı yaşandığı şehirlerden biri olan Antalya, açılan soruşturma ve adli iş yükü bakımından Türkiye’de dördüncü il olma özelliğini taşıyor. Türkiye’da yargının ve adliyelerin yoğun iş yükü sorununun sadece personel artışıyla çözülemeyeceğini, yargının hızladırılması ve iş yükünün azaltılması için temyiz sisteminde değişiklik yapılması gerektiğini belirten Başsavcı Vuraoğlu, şunları söyledi: ’’Temyiz sisteminin kötüye kullanılması nedeniyle Yargıtay’ın iş yükü çok fazla. Her karar çok kolay şekilde temyize götürülüyor. Temyize yönelik kararlar da iş yükünün artışı nedeniyle uzun süre sonra alınabiliyor. TBMM’de temyiz sisteminde değişiklik yapılmalı. Hak arama hürriyeti saygı değerdir ve açık olmalıdır ancak bu hakkın bir çok davada somut tespitlere karşın kötüye kullanılması engellenmelidir. İtilafları yerinde çözmek gerekiyor. Yapılabilecek değişiklikle temyiz hakkının harcı da olmalıdır. Yargılama giderleri dişe dokunur hale gelmelidir. Bir itilafın doğmasına ve bunun yargıya götürülmesine sebebiyet veren kişi, bunun bedelini ödemelidir.’’ İcra işlemleri ve takibinde 361 bini aşan rakamlara ulaşılan Antalya Adliyesi’nde, 85 bin 152 savcılık soruşturma dosyası da geçen yıldan bu yıla devretti. Antalya Adliyesi’nde en fazla işlem yoğunluğu ise icra müdürlüklerinde yaşanıyor. Hizmet veren 14 icra müdürlüğünde 2010 yılına devreden işlem sayısı 361 bin 172’ye ulaştı. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, idari para cezasını öngören kabahat suçlarında ise yüzde 100’lük oranla İzmir, Kayseri, Ankara ve Adana’yı geride bırakarak, 2009’da toplam 14 bin 494 işlemin 14 bin 478’ini karara bağladı.
PERSONEL SIKINTISINA SÖZLEŞMELİ ÇÖZÜM BULUNDU Antalya Cumhuriyet Basavcısı Osman Vuraloğlu, yaptığı açıklamada, önceki yıllarda en büyük şikayetlerinin personel açığı olduğunu ancak yapılan mevzuat değişikliği ile adliyelerde de sözleşmeli personel alımının gerçekleştirildiğini belirterek, Antalya’da da sözleşmeli zabıt katibi, mübaşir, infaz koruma memuru ve hizmetli çalıştırabilecek duruma geldiklerini söyledi. Vuraloğlu, ‘’Nüfus artış hızından daha fazla iş yükümüz var. Son yıllarda personel artışıyla rahatladık ancak Antalya Adliyesi’nde hala mübaşir, yazı işleri ve hizmetli kadrolarında kısmı sıkıntı devam ediyor. Adalet Bakanlığı ve HSYK kadrolara standart getirmeye çalışıyor. Bakanlık, standartlara uygun personel alımına yöneldi’’ dedi.
Rakamlarla yeni yıla devreden dosyalar
ALINAN bilgiye göre, tüm illerde her yıl ocak ayında yapılan devirlerle ortaya çıkan adliyelerdeki adli işlemlerin rakamsal boyutu ve yargının iş yükü, iller bazında da ilginç veriler ortaya koyuyor. Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) verileriyle ortaya çıkan adliyelerdeki iş yükünde, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı devirlerle 2009 yılında toplam 422 bin 599 soruşturma dosyasını ele alırken, 255 bin devirle 2010 yılına yine büyük bir iş yüküyle girdi. UYAP, Türkiye’de en fazla adli işlem yükünü taşıyan ikinci adresin de 2009’da toplam 350 bin 293 soruşturma dosyasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı olduğunu ortaya koyarken, Başsavcılık 187 bin 666 soruşturma dosyasını ise 2010’a devretti. Türkiye’nin üçüncü büyük kenti İzmir’de de Cumhuriyet Başsavcılığı önceki yıldan devirle 2009’da toplam 350 bin 293 soruşturmayı ele alırken, bu yıla 181 bin 380 soruşturma dosyasını devretti. Turizm sektörünün başkenti Antalya ise sektörün ve kentin cazibesiyle son yıllarda Türkiye’de en hızlı nüfus artışının kaydedildiği kent olurken, adli soruşturma iş yükünde de İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Türkiye’nin dördüncü ili oldu. |
05.02.2010 |