Güncel |
H1N1 gribinin tedavi masrafları devletten |
SOSYAL güvencesi olmayan domuz gribi hastalarına, tedavi masraflarına karşılık senet imzalattırılması Sağlık Bakanlığını harekete geçirdi. Bakanlık, sosyal güvencesi olmayanların, domuz gribi tedavi masraflarının devlet tarafından karşılandığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç, H1N1 Tedavi Faturası Ödemesi konulu bir genelge yayınladı. Söz konusu genelgede, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde domuz gribi tedavisi gören Nuriye Sarı’nın sosyal güvencesi olmadığı için işsiz olan eşi Saffet Sarı’ya hastane masraflarına ilişkin 572 TL senet imzalatıldığı yönündeki haberlere dikkat çekildi. Pandemi vakalarının acil vaka statüsünde değerlendirildiğini belirten Koç, pandemi teşhisi konularak tedavisi yapılan sosyal güvencesi olmayan hastaların, tedavi giderlerinin illerdeki Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na tahakkuk ettirilerek tahsil işleminin yapılacağını bildirdi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı yetkilileri, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, 3 günden uzun süren yüksek ateş, koyu -iltihaplı balgam, ishal ve kusma belirtileri başladığında doktora gidilmesi gerektiğini belirtiyor. Bakanlık, domuz gribine karşı aşılama çalışmalarına da devam ediyor. Hastalığa karşı en önemli sigorta olarak nitelendirilen aşı; gribin yayılmasını önlemek, risk gruplarını hastalıktan korumak, hastalığın şiddetini ve ölümleri engellemek, toplumda verilmesi gereken zorunlu hizmetlerin kesintisiz sürdürülmesini sağlamak amacıyla önem arz ediyor.
“Domuz gribi 1 yılda biter”
İSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Recep Öztürk, domuz gribi ile ilgili “30 milyon kişi aşı olsun, bu virüs Türkiye’de 1 yılda biter” dedi. Prof. Dr. Öztürk, Pendik Belediyesi Bülteni’ne domuz gribi ile ilgili açıklamalar da bulundu. Bütün dünyayı etkisi altına alan virüs için tek korunma yolunun aşı olmaktan geçtiğini yineleyen Öztürk, virüsün yayılma hızının aşı olan insanların sayısıyla ters orantılı olduğunu vurguladı. H1N1 aşısı olan her insanın ‘virüs taşıyıcı konumdan çıkıp ‘zinciri’ bozduğunu ifade eden Öztürk; “İnanın Türkiye’de 30 milyon kişi aşı olsa bu virüs ülkemizde yaklaşık bir yılda sona erer” diye konuştu.
Mecliste, 762 kişiye aşı yapıldı
MECLİS'TE milletvekili, personel ve bunların bakmakla yükümlü oldukları toplam 762 kişiye domuz gribi aşısı yapıldı. Edinilen bilgiye göre, TBMM Baştabipliği tarafından yaklaşık 1 ay önce başlatılan domuz gribi aşısı uygulamasına, şimdiye kadar 762 kişi katıldı. Sağlık çalışanları, hacı adayları ve çocukların ardından Mecliste başlatılan aşı uygulamasından, milletvekillerinin yanı sıra personel ile bunların bakmakla yükümlü bulundukları kişiler yararlandı. Yaklaşık bir ay içerisinde 762 kişiye domuz gribi aşısı yapıldığı, aşı uygulamasının halen sürdüğü kaydedildi. |
23.12.2009 |