Güncel |
Pazarda satılan balıklar markette satılanlardan daha kaliteli çıktı |
ULUDAĞ Üniversitesi’nde ‘Veteriner-Besin Hijyeni ve Teknolojisi doktora programında bir öğrenci tezinde pazar ve süpermarketlerde satılan balıkların kalitesini araştırdı. Satışa sunuş aşamasındaki su ürünlerinin hijyen kaybının toplum sağlığı açısından önemini ortaya koymak amacıyla farklı satış noktalarındaki balıklara mikrobiyolojik, kimyasal, fiziksel ve duyusal muayeneler uygulandı. Sosyo-ekonomik düzeyi orta-düşük tüketici grubunun alışveriş yaptığı iki adet semt pazarı (Pazar 1 ve Pazar 2), sosyo-ekonomik düzeyi yüksek tüketici grubunun alışveriş yaptığı bir adet semt pazarı (Pazar 3) ile bir balık market ve iki adet süpermarketten (Süpermarket 1 ve Süpermarket 2) hijyenik koşullarda alınan üç tür balık örneği (hamsi, istavrit, sardalya) soğuk zincire dikkat edilerek laboratuvarda incelendi. Balıkların mikrobiyolojik analizleri toplam mezofilik aerobik bakteri (TMAB), toplam psikrofilik aerobik bakteri (TPAB), toplam koliform, fekal koliform, duyusal muayeneleri, pH ölçümü, tiyobarbitürik asit (TBA) tayini, toplam uçucu bazik azot (TVBN) tayini, trimetilamin (TMA) ve histamin analizleri yapıldı. TPAB yükünün Süpermarket 1 ve Pazar 2’den alınan balık örneklerinin yüzde 7’si oranında Pazar 1’de ise yüzde 20’si oranında 106 kob/g’ı aştığı tespit edildi. TBA, TMA ve TVBN miktarlarının ise sadece Pazar 2’den alınan balık örneklerinin yüzde 7’si oranında kritik limitleri aştığı belirlendi. Balık örneklerinin TMAB, pH ve histamin miktarının kritik limitlerini aşmadığı ortaya çıktı. Balık örnekleri organoleptik muayeneden ‘tüketilemez’ anlamına gelen 0 ile 1 arasında puan almaması dikkat çekti. Satış noktalarında satılan balıkların kalitesi yönünden bir sıralama yapıldığında birinci sırada pazar 3, ikinci sırada balık market, üçüncü sırada süpermarket 2, dördüncü sırada süpermarket 1, beşinci sırada pazar 1, altıncı sırada pazar 2 oldu. Sıralamaya göre sosyo-ekonomik düzeyi orta-düşük tüketici grubunun alışveriş yaptığı Pazar 1 ve Pazar 2’de satılan balıkların kalitesi, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek tüketici grubunun alışveriş yaptığı Pazar 3, Balık Market, Süpermarket 1 ve Süpermarket 2’de satılan balıkların kalitesinden düşük bulundu.
KARADENİZ’DE HAMSİ BEREKETİ
DÜZCE’NİN Akçakoca ilçesinden Karadeniz’e açılan balıkçılar, tonlarca hamsiyle döndü. Alınan bilgiye göre, Batı Karadeniz bölgesinde avlanan balıkçılar, sabahın erken saatlerinde Akçakoca Balıkçı barınağına döndü. Ağlarına takılan tonlarca hamsiyle dönen balıkçılar, mutluluklarını birbirleriyle paylaştı. Gece tekneleriyle açıldıkları denizden ağları dolu olarak döndüklerini ifade eden Akçakocalı balıkçı Cengiz Kaptan, bu yıl Karadeniz’de hamsi bolluğu yaşandığını bildirdi. Hamsinin kilosunun tezgâhlarda 2,5 liradan satışa sunulduğunu anlatan Kaptan, ‘’Hamsi çok bol. Bütün balıkçı arkadaşlar her birimiz binlerce kasa balıkla geri döndük. Deniz soğudu balık bollaştı. Hamsi ucuzlayacak, herkesi hamsi yemeğe davet ediyoruz’’ diye konuştu. |
08.12.2009 |