Güncel |
Bu anayasayla başörtüsü sorunu çözülmez |
AP Dış İlişkiler Komitesinde tartışılacak Türkiye karar taslağı hakkında Türk basınına bilgi veren Oomen-Ruijten, taslakta başörtüsü konusuna değinmediklerini belirterek, “Başörtüsü konusu kapandı. Ortada bir öneri var mı? Hükümetin daha önceki girişimi Anayasa Mahkemesinden döndü. Mevcut anayasa geçerli oldukça sonuç değişmeyecek. Ben 18 yaşına girmiş bir kızın isterse üniversitede başörtüsü takabilmesinden yanayım” dedi. AP Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye karar taslağında, “Türkiye’nin Ergenekon dâvâsını, demokratik kurumlarının saygın işleyişine ve hukukun üstünlüğüne güveni artırmak için fırsat olarak kullanması gerektiği” görüşünün AB Komisyonu ve AP tarafından paylaşıldığı kaydedildi. Taslakta, “Ergenekon suç ağının boyutundan endişe edildiği” de ifade edildi.
“YARGI, KAPSAMLI REFORMA TABİ TUTULMALI” AP Dış İlişkiler Komitesinde bugün tartışılacak taslakta, “Ergenekon suç ağının iddia edilen büyüklüğünden endişe edildiği” dile getirilerek, hükümetten ve yargıdan süreci hukuka uygun ilerleterek sanıkların bütün haklarına saygı göstermeleri istendi. Türkiye karar taslağında “Yargının vakit geçirilmeden kapsamlı reforma tabi tutulması, Türkiye’nin modernleşme sürecinin başarısında hayati önem taşımaktadır” denildi.
“HSYK YENİDEN YAPILANMALI” Yargı reformu stratejisinin memnuniyetle karşılandığı ifade edilen taslakta, hükümetten, “yargının tarafsızlığı ve uzmanlaşmasına ilâveten yargının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) standartlarıyla uyumlu hale getirilmesine özel önem verilerek yargı reformu stratejisinin geciktirilmeden uygulanması” istendi. Taslakta, “Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK), temsil gücü, objektifliği, tarafsızlığı ve şeffaflığı güvence altına alınacak şekilde yeniden yapılandırılması” talebi dile getirildi.
“ORDUNUN SİYASETE KARIŞMASI ENDİŞE VERİCİ” Türkiye karar taslağında, “askeri yargının yetkilerini kısıtlayan yasanın not edildiği, fakat bunun iptal için Anayasa Mahkemesine götürülmesinden üzüntü duyulduğu” ifade edildi. Belgede, “Ordunun Türk siyasetine ve dış politikasına karışmayı sürdürmesinden endişe edildiği ve demokratik bir ülkede ordunun bütünüyle sivillerin gözetimine tabi olması gerektiği” görüşüne yer verildi. “AÇILIM MEMNUNİYET VERİCİ” “Türk hükümetinin, her Türk vatandaşının kökeninden ve dini inancından bağımsız olarak eşit haklara sahip olması ve toplumda aktif bir rol oynaması için başlattığı açılımların” memnuniyetle karşılandığı ifade edilen taslakta, hükümete “siyasî inisiyatifini somut reformlara dökmesi”, muhalefete ve tüm taraflara “süreci desteklemeleri ve karşılıklı hassasiyetlerin aşılması için çabalamaları” çağrısı yapıldı.Oomen-Ruijten’in hazırladığı taslakta, Türkiye’deki terör eylemleri kınanan PKK’nın, “silâhlarını bırakarak ve şiddeti sona erdirerek hükümetin siyasî inisiyatifine cevap vermesi” istendi.
“YENİ BİR BASIN KANUNU YAPILMALI” Türkiye’de “özellikle bir medya grubuna verilen benzersiz ceza” ve internet sitelerinin sık sık yasaklanmasının ardından basın özgürlüğünden endişe edildiği ifade edilen taslakta, medya patronlarının diğer ticarî faaliyetlerinin kısıtlanması talep edildi. Taslak metinde, “Basın özgürlüğünün çoğulcu bir toplumda önemli bir siyasî kültür göstergesi olduğu vurgulanır. Medya ve ticarî çıkarlar arasındaki sağlıksız bağlantı ışığında yeni bir basın kanunu kabul edilmelidir” denildi. Türkiye’nin Kıbrıs’ta BM gözetimindeki kapsamlı çözüm müzakerelerini aktif şekilde desteklemesi istenen taslakta, Türkiye’nin adadaki askerlerini geri çekerek müzakereler için uygun bir atmosfer oluşturabileceği savunuldu. |
03.12.2009 |