24 Kasım 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Kurban etini doğru saklayın

BURSA Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı öncesinde hazırladığı ‘’Sağlıklı Kurban Kesim Rehberi’’ni, şehirdeki tüm hanelere ulaştırmaya çalışıyor. Kesimden sonra kurban etlerinin, parçalar halinde temiz kaplara konulması ve güneş görmeyen yerde, 14 derecenin altında hava almadan dinlendirilmesinin önerildiği rehberde, şu bilgiler yer alıyor: “Kesim sıcaklığının düşmesi için, en az 5-6 saat bekletildikten sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler, henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına, poşet içinde veya hava almayacak durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır. Bu durumda buzdolabının ısısı, etin iç kısmını soğutmaya yetmeyeceği için çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma, hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli, hemen atılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber, normal buzdolabı koşullarında 5-6 gündür. Bu süre, kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süre muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda (eksi 18 derece) muhafaza edilmelidir.’’ Hayvan kesildiğinde etinin sert olduğuna işaret edilen rehberde, taze etin pişirilmesi ve hazmının zor olduğu bilgisi veriliyor. Kesilen etlerin, en az 24 saat buzdolabında bekletilmesi öneriliyor. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin, kanserojen maddelerin oluşumuna yol açtığı belirtilen rehberde, şunlar kaydediliyor: “Bu sebeple etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi ve tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etler ızgarada pişirilirken, ateşle arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açacağı için besin kaybını artırır. Etlerin haşlanarak pişirilmesi, sağlıklı olmasının yanı sıra ette olması muhtemel parazitlerin insana geçmesini de büyük ölçüde engeller.’’ Bursa / aa

24.11.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  “TARTIŞMA”YI AÇIK TAHRİK SAYDI

  Medresetü’z-Zehra için bir 100 yıl daha kaybetmeyelim

  Yeni Ortadoğu’da PKK’ya yer yok

  Fişlemeye tazminat Yargıtay’dan döndü

  Öğretmenlerin yüzde 70’i okumuyor

  Atatürk kendi rızasıyla ‘tanrı’laştırıldı

  ŞEYTAN BU SENE STERİL TAŞLARLA TAŞLANACAK

  ‘Kurban kesemiyorum’ diye üzülmeyin

  Mina’da hac hazırlıkları devam ediyor

  Öğretmenlerimiz fakirleşiyor

  2010’da mektuplar 3 günde ulaşacak

  TÜSİAD: AB ile ilişkiler yeni dönemde güçlenecek

  Tavan tamir edildi duruşmaya devam edildi

  Çocuklar için Meclis Araştırma istendi

  AB süreci yeni bir dönemece giriyor

  Kurşunun izini “Balistika 2010” sürecek

  Meclis, Öğretmenler Gününde atamaları görüşecek

  Çıray: DP, millet için açılım yapacak

  Tüm ihaleler elektronik ortama taşınıyor

  Bolu’da zincirleme kaza: 3 ölü

  Bir tepki de Gemlik’ten

  Türk; Taleplerimiz Türk halkına zarar vermiyor

  Diyarbakır uçağı pist başından döndü

  BBP binasına ses bombası

  Vize kalkınca talep azaldı

  3 BİN SÜRYANİ, NOEL İÇİN GİDECEK

  Doğan, Maliye ile uzlaşma arayacak

  Finansal iyileşme normal olmaktan uzak

  SDÜ Kampüsü’ne modern cami

  8. HAMSİ FESTİVALİ

  Yörükler, kıl keçisi için imza kampanyası başlattı

  Balıkçılar ‘hamsi palace’ta konaklıyor

  ÇED Raporu olmayan fabrikaya kapatma

  Van şehir merkezine mevsimin ilk karı yağdı

  Tarihî han yıkılmak tehlikesi altında

  Hava aracı göle düştü

  Sivas’ta okullar grip sebebiyle tatil edildi

  Kurban etini doğru saklayın

  Dev buzullar sürükleniyor

  Bakkaldan ekmek almak daha güvenli

  Türkiye’de 4200 kişinin biyonik kulağı var

  Okyanus ansiklopedisi hazırlanıyor

  Deniz yükselmesi kıyı şehirlerini zora sokacak

  Sanal dünya genişliyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl