Güncel |
Ortak hedef tam üyelik |
BağImsIz Türkiye Komisyonu Başkanı eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, Avrupa Birliği (AB) müzakerelerinin ortak hedefinin tam üyelik olduğunu belirterek, ‘’Umarım üye devletler buna kulak verecektir’’ dedi. Türkiye’nin AB üyelik sürecine destek vermek amacıyla kurulan, kamuoyunda ‘’Akil Adamlar’’ olarak da bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonunun Başkanı Ahtisaari ve üyeler, İstanbul ve Ankara’da iki gün süren temaslarını ve son Türkiye raporlarını Conrad Oteli’nde düzenledikleri basın toplantısında değerlendirdi. Ahtisaari, temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüştüklerini belirterek, Türkiye’nin, üyelik müzakerelerinde çabalarının devam edeceği yönünde olumlu mesajlar aldıklarını söyledi. ‘’Avrupa’da Türkiye: Kısır Döngü’’ başlıklı son Türkiye raporunu, 7 Eylülde Brüksel’de kamuoyuna açıkladıklarını ve komisyon üyelerinin, raporu bazı Avrupa ülkelerinin başkentlerine giderek anlattığını ifade eden Ahtisaari, amaçlarının akılcı ve rasyonel bir tartışma başlatmak olduğunu söyledi. Türkiye’den adaylık statüsü verildiği zaman belirli vaadler alındığını hatırlatan Ahtisaari, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin devam etmesini, farklı fasıllarda ve müzakere başlıklarında engel getirilmemesini, alternatif bir durum oluşturulmamasını istediklerini vurguladı. ‘’Müzakerelerin ortak hedefi tüm üyeliktir, umarım üye devletler buna kulak verecektir’’ diyen Ahtisaari, hükümet temsilcileri ile yaptıkları görüşmelerde de Türkiye’nin açık şekilde süreci işletmeye devam edeceği izlenimini aldıklarını ifade etti.
BROEK: AYRICALIKLI ORTAKLIK DOĞRU DEĞİL Komisyon üyesi, Hollanda’nın eski Dışişleri Bakanı Hans van den Broek, Türkiye’nin AB üyeliği ihtimalini canlı tutmanın kendileri için önemli olduğuna işaret ederek, ‘’Türkiye’ye ayrıcalıklı ortaklık statüsü verilmesini doğru bulmuyoruz’’ dedi. Kıbrıs sorununun çözümü, Ermenistan ile ilişkilerin daha iyi ele alınması ve Kürt meselesinde reformlara devam edilmesinin önemine işaret eden Broek, Türkiye’nin bölgesel güç olarak yeni rolünün AB için çok önemli olduğunu söyledi.
ROHAN: AYRICALIKLI ORTAKLIK MESELESİ ARTIK KAPANDI Komisyon üyesi eski Avusturya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Albert Rohan da müzakerelerin ortak amacının tam üyelik olduğunu ifade ederek, ‘’Ayrıcalıklı ortaklık meselesi artık kapanmıştır. Sürecin sonu tam üyeliktir’’ diye konuştu. Türkiye’nin Avrupa için artı bir değer ve zenginlik olacağını vurgulayan Rohan, ‘’Türkiye ve Türk toplumu, gerçekten geçmişin taşıdığı sorunları çözmede kararlı. Kürt, Alevi, Ermeni meselesi gibi eski tabuların ortadan kalkması sevindirici. Türkiye artık her şeyi açıkça konuşabiliyor. Bu çok güzel’’ görüşünü ifade etti. |
21.11.2009 |