Salçanın 3’te birini ihraç ediyoruz |
DÜNYANIN dördüncü büyük salça üretim kapasitesine sahip Türkiye’de, bu yıl 300 bin ton civarında salça üretilmesi, bunun da 3’te 1’inin ihraç edilmesinin öngörüldüğü bildirildi. Salça İhracatçıları ve İmalatçıları Derneği (SİİD) Başkanı Murat Savaşkan, Türkiye’nin ABD, İtalya ve Çin’den sonra dünyanın dördüncü büyük salça üretim kapasitesine sahip ülke konumunda bulunduğuna işaret etti. Savaşkan, Türkiye’deki kurulu salça üretim kapasitesinin 400 bin ton civarında olduğunu dile getirerek, kalite olarak dünyanın en değerli salçaları arasında yer alan Türk salçasının, iç piyasada tüketilmesinin yanı sıra dış pazarda da rağbet gördüğünü ifade etti. Salça ihracatı yapılan ülke ve bölgeler arasında, Irak, Batı Afrika, Almanya, İngiltere, Japonya, Rusya ve Orta Doğu ülkelerinin başı çektiğini kaydeden Savaşkan, ‘’Türkiye’de iç piyasada salça tüketim miktarları 160 ile 180 bin ton arasında değişmektedir. Bu yıl üretimin 300 bin ton civarında olacağını, bunun da 100 bin tonunun ihraç edileceğini tahmin ediyoruz’’ diye konuştu. |
27.10.2009 |