Kültür-Sanat |
ALLAH’TAN BAŞKASINA OLAN SEVGİ, MECAZîDİR |
İSLÂMİ İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) tarafından “İslâm’da sevgi temelinde beşeri ilişkiler” tartışmalı ilim toplantısı, sevgi üzerine gerçekleştirilen tebliğlerle MÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda başladı. Kur’ân ve Tefsir Araştırmaları Sempozyumları dizisinin on birincisinin gerçekleştiği oturumun ilk gününü, İSAV Başkanı Prof. Dr. Ali Özbek, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ve Üsküdar Kaymakamı İzzettin Küçük’ün açılış konuşmalarıyla başladı. Toplantıda konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, sevginin kişisel bazdan çok toplumsal hayata yayılması gerektiğinin altını çizerek “Muhacir’in, Ensar’ın aralarında kurduğu sevgi bağını biz nasıl gerçekleştirebiliriz. Küresel Emperyalizme karşı nasıl direnebiliriz” dedi. Kendilerinin bu kültürel faaliyetleri sürdürenlerin hizmetkârı olduklarını söyleyerek, “Bize düşen görev ihtiyaçları karşılayıp mekânları inşa etmektir” dedi.
Sevgi Allah’ı mı, korku Allah’ı mı? “Sevgi Allah’ı mı korku Allah’ı mı?” konulu bir tebliği sunumu gerçekleştiren Prof. Dr. Hasan Elik, sevgi konusunun ele alındığından dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Şeytan taşlamaktan tavaf etmeye sıra geldi. Sevgi konusunu Müslüman toplumu olarak çok ihmal ettik” diye konuştu. Yıllardır hutbelerde azap âyetlerinin okunarak insanlar üzerinde bir ümitsizlik hâsıl edildiğine vurgu yapan Hasan Elik, “Cehennem âyetleri cennet âyetlerinin üçte biri kadar kadardır” diyerek ümitli olunması gerektiğinin altını çizdi. Eski din mensuplarının İlâh anlayışlarında güç ve keyfilik olduğunu, bu güç ve keyfilik telâkkisi karşısında insanın hep ezildiğini söyleyen Elik, “Buna mukabil İslâm anlayışında Allah’ın kuralları, sünnetullah vardır. Keyfilik yoktur. İman edip imanın gereklerini yapan insan Allah’ın dostudur” dedi. İnsanın korktuğunu sevemeyeceğini ama sevgisini ve saygısını kaybetmemek için sevdiğinden korkacağını dile getiren Elik, “Biz kimi seviyorsak Allah’ta onu sever, Allah kimi seviyorsa biz de onu severiz. Kötülük yapmaktan korkmalıyız Allah’tan değil” diyerek sözlerini tamamladı. Toplumumuzda korkunun sevginin önüne geçtiği konusunda mutabakata varılan toplantıda konuşan İSAV Başkanı Prof. Dr. Ali Özbek, ‘Kur’ân’da Sevgi’ konulu bir tebliğ sundu. Tebliğine “ Müslüman korkuyla ümidi bir arada tutacak. Bu Müslüman’ın uyması gereken en önemli şarttır. Gerçek sevgi Allah sevgisidir. Allah’tan başkasına olan sevgilere mecazi sevgi diyoruz. Fakat mecazi sevgilerde de sevilen Allah’ın mahlûku olduğu için Allah sevgisi vardır” diyerek başladı. Prof. Dr. Ali Özbek, 1992 yılında Azerbaycan’a gittiğinde orada Ateşkede’de (ateşe tapanların ibadet ettiği yer) insanların günahlarını affettirmek için kendilerine eziyet ettiğini görünce, İslâmiyet’in inceliğini fark ettiğini anlatarak, “Müslümanlıkta esas olan günahkârın Allah’a yönelmesidir. Allah şirk dışında her günahı affedeceğini beyan ediyor. İslâm’ın yüceliği de buradadır” dedi.
Allah’ın sevdiği kimseler Sevginin meydana gelmesinin ön şartının bilmek ve tanımaktan geçtiğini vurgulayan Ali Özbek, Kur’ân-ı Kerim’e göre Allah’ın; muhsin olanları, tövbe edenleri, temizlenenleri (maddî manevî temiz olanlar), muttakileri (Allah’a karşı ölçülü hareket edenler), sabırlı olanları, adil olanları, Allah yolunda iştigal edenleri ve her şeyde Allah’a dayanan kimseleri sevdiğini söyleyerek, Allah’ın sevmediklerinin de mütecavizler (aşırılar), fesatla iştigal edenler, küfürde ve günahta ısrar edenler, zalimler, haksızlık edenler, böbürlenenler, müsrifler, hainler, mütekebbirler gibi Kur’ân-ı Kerim’de sayılan kısaslara sahip kimseler olduğunu belirtti. Tebliğine, Peygamber Efendimiz’in (asm) hiç durup dinlenmediğini, bizimde hayatımız boyunca tembellik etmeden hem ibadet etmemiz, hem de dünyamız için çalışmamız gerektiğini söyleyerek devam eden Özbek, “Dünyasını imar etmeyen ahiretini de imar edemez” dedi. |
GÜLSEVİL KAHRİMAN / İSTANBUL 18.10.2009 |