Güncel |
Bir milyar kişi, açlığın pençesinde |
Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TOSAGEM) Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin, FAO verilerine göre, 2009 yılında açlara 105 milyon kişinin daha eklendiğini, tarihte ilk kez 1 milyarı aşkın insanın kronik açlık yaşadığını söyledi. Prof. Dr. Zengin, yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) tarafından 16 Ekim tarihinin ‘’Dünya Gıda Günü’’ olarak ilân edildiği anımsatarak, bu günün amacının sağlıklı beslenme ve açlık sorununa dikkat çekerek çözüm yolları aramak olduğunu, bu çerçevede dünya genelinde konunun önemini ortaya koyabilmek amacıyla her yıl çeşitli araştırma, rapor ve makaleler hazırlandığını belirtti. Prof. Dr. Zengin, bu yayınlardan biri olan FAO’nun dünyadaki açlığa ilişkin hazırladığı raporda da ilginç tesbitlerin yer aldığını dile getirerek, şunları kaydetti: ‘’FAO verilerine göre, 2009 yılında açlara 105 milyon kişi daha eklendi. Tarihte ilk kez 1 milyarı aşkın insan kronik açlık yaşıyor. Yani her 6 kişiden biri aç. Aynı rapora göre açlık durumunda yaşayanları en az 400 milyonu da çocuklardan oluşuyor. Her 6 saniyede bir çocuk açlıkla ilişkili nedenlerden ölüyor. Dünya nüfusu arttıkça gıda sıkıntısı da artıyor. 2050’de bugünküne göre yüzde 70 daha fazla gıdaya ihtiyaç olacak ancak bu ihtiyacı karşılayacak oranda üretim artışı da mümkün görülmüyor.’’ Paranın, bilginin, emeğin hakkaniyetle paylaşılmadığı bir dünyada herkesin bir gün aç kalabileceğini söyleyen Prof. Dr. Zengin, dünyadaki aç nüfusun artışının en büyük sebebinin tarım alanındaki bilgisizlik ve bilgiye sahip olan ülkelerin de bu bilgileri paylaşmaması olduğunu belirtti. Prof. Dr. Zengin, istatistiki verilere göre ABD’de tarımsal üretimin geçen yıl, önceki yıllara oranla yüzde 20 arttığını, birçok ülkede bu artışın yüzde 1,5’u geçmediğini ifade ederek, ‘’burada bilginin paylaşılmamasından kaynaklanan üretim noksanlığı var. Dünya nüfusu hızla artarken, tarımsal üretim nüfusa oranla arttırılamayınca ortaya açlık sorunu çıkıyor’’ dedi. Konya / aa
FAKİR, SADECE EKMEK YİYOR
Sorundan en çok, gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerin etkilediğini anlatan Prof. Dr. Zengin, gıda tüketimiyle ilgili özellikle ülkemiz için geçerli diğer bir sorunun da dengesiz beslenme olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Zengin, ‘’yüksek gelir düzeyinde insanlarla düşük gelir düzeyli insanlar arasında ekmek tüketiminde en az 5 kat fark var. Yani düşük gelirli insanlar, bilgisizlik ve eğitimsizlik gibi nedenlerden dolayı doğru beslenemiyor’’ diye konuştu. Zengin, açlık sorununun önüne geçilebilmesi için gelirin, bilginin, üretimin hakkaniyetle paylaşılmasının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi. |
17.10.2009 |