Güncel |
TUZ TÜKETİMİNDE LİDERİZ |
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği (http://www.turkhipertansiyon.org) tarafından gerçekleştirilen Türk Toplumunda Tuz Tüketimi ve Kan Basıncı Çalışmasında (SALTurk, 2008) göre Türk toplumunda ortalama tuz tüketiminin (sofra tuzu, sodyum klorür) günde 18 gram olduğu tesbit edildi. Tuz hipertansiyon başta olmak üzere birçok hastalığa sebep olabiliyor ve günlük 18 gram tuz tüketiminin çok yüksek bir miktar olduğu ifade edilirken bu miktarın ülkeler arasında bir dünya rekoru olduğu da açıklandı. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Ülkemizde başlıca tuz alım kaynakları: beyaz peynir, turşu, zeytin, erişte, ayçiçeği çekirdeği, salça ve yemeğin tadına bakmadan tuz atmaktır. Ekmek toplumumuzda önemli bir besin kaynağıdır, bu nedenle ekmek içerisindeki tuz miktarı azaltılmalı ve tuzsuz ekmek tüketimi teşvik edilmelidir. Ekmekte tuzun azaltılması ülkemizde hipertansiyonun önlenmesi ve tedavi edilmesi için önemli toplumsal yöntemlerden birisidir. Ülkemizde tuz tüketimini azaltmanın yollarından birisi de kapalı yiyecek ve içeceklerin üzerinde bulunan etiketlere (enerji ve besin ögeleri tablosu) sodyum (tuz) miktarı eklenmesinin zorunlu hale getirilmesidir. Birçok yiyecek ve içecekte enerji ve besin ögeleri tablosunda sadece enerji, karbonhidrat, protein ve yağ miktarına ait bilgiler yer almaktadır.” İstanbul / Said Temur |
20.09.2009 |