Güncel |
Yılda, 350 bin ton atık yağ oluşuyor |
Türkİye’de yılda 350 bin ton atık yağ oluştuğu, bunların yüzde birinden azının lisanslı şirketler tarafından toplanarak geri dönüştürüldüğü bildirildi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Güray Parlak, yaptığı açıklamada, özellikle büyükşehirlerde binlerce lokanta, fast food, hazır yemek firması ve yemek pişirme merkezlerine sahip konaklama tesisleri bulunduğunu belirterek, Türkiye’de yılda yaklaşık 1 milyon 500 bin ton bitkisel yağın gıda üretimi amacıyla kullanıldığını kaydetti. Bu yağın 350 bin tonunun atık olarak ortaya çıktığını ve deniz, göl ve akarsulara ulaşan bitkisel ve hayvansal atık yağların kuş, balık ve diğer canlı türlerine zarar verdiğini de kaydeden Parlak, bitkisel atık yağların çöpe dökülmesinin de yasak olduğunu hatırlattı. Çöpe dökülen atık yağların çöp depolama alanlarında sık sık yangın çıkmasına sebep olduğuna işaret eden Parlak, köpek ve ayının yanı sıra martı gibi bazı kuş türlerinin, bitkisel ve hayvansal yağ atıkları sevdiklerini, bu durumun, söz konusu hayvanların çöp depolama alanlarına gelmesine yol açtığını anlattı. Atık yağların yer altı sularının kirlenmesine de sebep olabildiğini vurgulayan Parlak, yer altı sularının her ülke için önemli bir içme suyu kaynağı olduğunu, kirlenen bu suların temizlenmesinin çok pahalı ve zor olduğunu bildirdi. Antalya / aa |
20.09.2009 |