Güncel |
Bayramda kalbinizi riske atmayın |
ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, yaptığı açıklamada, yapılan birçok bilimsel araştırmanın orucun sağlığa faydalarını ortaya koyduğunu belirtti. Oruç tutmanın biyolojik faydalarının yanı sıra Ramazan ayının manevî atmosferi sebebiyle de insan sağlığı için faydalı olduğunu ifade eden Oğuzhan, şunları söyledi: ‘’Araştırmalara göre, oruç tutmak iyi kolesterol seviyesini artırıyor, kötü kolesterol seviyesinin artmasını engelliyor. Kanın pıhtılaşmasını engelliyor. Vücutta, kalp krizini tetikleyen homosistein adı verilen maddenin azalmasını sağlıyor. Bu tür biyolojik etkilerin yanı sıra, oruç tutmak manevî açıdan da insan sağlığına fayda sağlıyor. Günümüzde her hastalığın kökeninde stres etkili oluyor. Ramazan ayının manevî ortamında aşırı hırs ve kin gibi stresi arttıran olumsuz duygular azalıyor. İnsanlar, şükretmeyi öğreniyor. Bu tür stresi azaltıcı etkenler, insan sağlığına doğrudan olumlu etki yapıyor.’’ Kültürümüzde bayramlarda misafirlere ikramda bulunma geleneğinin çok yaygın olduğunu hatırlatan Oğuzhan, bu geleneğin insan sağlığını tehdit eder hale gelmemesi gerektiğini vurguladı. Ramazan ayında bir ay süreyle kalbin dinlendiğini, ancak bayram ile birlikte aniden fazla miktarda yiyecek tüketilerek kalbin yeniden yorulmaması gerektiğini ifade eden Oğuzhan, özellikle kalp, şeker ve tansiyon hastalarının bayramda sağlıklı beslenme kurallarına dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti. |
17.09.2009 |