Dünya |
Bişkek’te Ramazan coşkusu |
KUR'AN-I Kerim ayakta, ezan ise oturularak dinlenen Kırgızistan’da, bağımsızlığın kazanılmasının ardından Ramazanda camilerde hatimle teravih namazı kılınıyor. Bişkek Merkez Camisi Din Görevlisi Almambet Suyurkulov, ülkenin diğer bölgelerinde olduğu gibi başkentte bulunan 43 camiden 20’sinde teravih namazı kılındığını söyledi. Bağımsızlıkla birlikte Kırgızlar arasında dine karşı büyük ilgi uyandığını ve bazı bölgelerde oruç tutanların sayısında önemli artış olduğunu ifade eden Suyurkulov, Kadir Gecesi’nde sabaha kadar ibadet eden cemaate camide sahur yaptırdıklarını belirtti. Başkent Bişkek’in yanı sıra Oş kentindeki merkez camilerinde Kırgız, Türk, Uygur, İranlı ve Afgan hayırseverlerin desteğiyle ramazan boyunca cami avlusunda her gün iftar sofrası kuruluyor. Merkez Camisi’nde iftar vaktini bekleyen liderlerden Kurmanbek İsabekov, ülkedeki istikrarın önemine işaret ettiği konuşmasında, Ramazanda hayırsever Türk vatandaşları tarafından iftar verildiğini belirterek, “Türklerin Kırgız Müslüman kardeşlerine yaptığı bu yardımlarını dostluğun bir göstergesi olduğunu” söyledi. Şehir dışından Merkez Camisi’ne namaz kılmaya gelen liderlerden Cenişbek Toktogulov da namaz kılan nüfusun gençleşmesinin kendisini duygulandırdığını ifade ederek, son yıllarda ülkede toplu iftar geleneğinin yaygınlaşmasına dikkati çekti.
“PAHLAVA”YA İLGİ ARTIYOR
BAŞKENT Bişkek’teki Oş pazarında Kırgız tatlısı “pahlava”ya Ramazanda ilgi artıyor. Pazarda “pahlava” satan Gulmira Kudaynazarova, sahur ve iftar sofralarında bu tatlının tercih edildiğini belirterek, yağ, un, şeker ve bal ile hazırlanan tatlının satışının Ramazanda arttığını söyledi. Ayrıca, ülkedeki pazar yerlerinde kömürle pişirilen “tokoç’’ ekmekler de sahur ve iftar sofralarının ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Bu ekmek türleri tandırda pişiriliyor ve değişik formlarda olabiliyor. Sofralarda “borsok” adı verilen başka bir ekmek türü de bulunuyor. Başkent Bişkek’te bir Türk iş adamı tarafından açılan “Beta Stores” adlı süpermarkette de Türk tatlısından simidine ve tokoç ekmeklere kadar onlarca çeşit ekmek türü sunuluyor. “Kadir Tün” olarak adlandırılan Kadir Gecesi’nde de Kırgızlar birbirini, “Mayramınızdar menen” (Hayırlı bayramlar) diyerek kutlar. Kadir Gecesi, ibadetle geçirilirken, sahura kadar ibadet eden vatandaşlara sahur sofrası açılır. |
17.09.2009 |