12 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Sel risk haritamız yok

İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İkitelli ve Halkalı’da meydana gelen sel felâketi sonrasında. öncelikle yapılması gereken şeyin, Türkiye’nin sel risk haritalarının yeniden çıkarılması olduğunu söyledi.

Sel risk haritası çıkarılsın

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, öncelikle yapılması gereken şeyin, Türkiye’nin sel risk haritalarının yeniden çıkarılması olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kadıoğlu, yaptığı açıklamada, sellerin meydana gelmesinin birinci sebebinin, aşırı yağışların yeryüzünde denize dökülürken insan yapımı herhangi bir şeyle karşılaşması olduğunu söyledi. ‘’İstanbul’daki aşırı yağışlar, derelerden denize ulaşmış olsaydı, sel afete dönüşmeyecekti. Bu yüzden aşırı yağışlar doğanın eseri. Bu aşırı yağışların sele dönüşmesi de insanın eseridir’’ diyen Kadıoğlu, İstanbul'da aynı büyüklükte bir selin, şehir merkezinde, günün ortasında, yolun kalabalık olduğu saatlerde yaşanması halinde daha büyük kayıplara yol açabileceğindikkat çekti. Kadıoğlu, ‘’Bugün bu kayıp kötü ama bundan daha kötüsü de olabilirdi. En büyük sel veya afet, bundan daha kötüsü olamaz diye düşünmemek lâzım. Daha da kötüsü olabilir. Bunun için tedbirli ve dikkatli olmak gerekir’’ diye konuştu. Binaların yer seçimine çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kadıoğlu, şunları kaydetti: ’’Dünyada sel yatakları yönetimi kavramı diye bir kavram vardır ve bu kavram selleri zaman bakımından yavaş, hızlı ve ani gelişen diye 3’e ayırır. Dünyada seller oluştuğu yere göre 5’e ayrılır. Taşkın seller, dere ve nehir selleri, kuru vadi selleri, şehir selleri, kıyı ve baraj selleri. Biz Türkiye’de sadece, dere ve nehir sellerini biliyoruz. Dünyada 5 çeşit sel, ayrı ayrı dikkate alınır. Dünyada bütün yerel yönetimlerin elinde, sel yatakları, dere yatakları, sel tehlike bölgesi haritaları vardır. Bir yerde ruhsat verileceği zaman, ona bakılarak verilir ruhsatlar.’’

Prof. Dr. Kadıoğlu, Türkiye’de sel yatakları ve sel tehlike haritalarının olmadığını, yerel yönetimlerin ruhsat verirken buna dikkat etmediğini belirterek, Meteoroloji sel uyarısı yaptığı zaman genel uyarılarla yetindiğini, yerel yönetimlerin sel tehlike haritası olmadığı için nereyi su basacağını bilemediğini kaydetti.

12.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Problemlerin kaynağı 12 Eylül

  Kürt başka, Kürtçülük başka

  Hepimiz suçluyuz

  Psikolojik destek istiyorlar

  BİR YAĞMACI TUTUKLANDI

  Sel risk haritamız yok

  BASIN EKSPRES YOLU AÇILDI

  Sele 20 yIlda 443 can verdİk

  Minikler için ders zili Pazartesi çalıyor

  “Terör Kongresi” İstanbul’da yapılacak

  Balıkesir Üniversitesi destek bekliyor

  Konya depremlerle sarsıldı

  TSK'dan irtica eylem planıyla ilgili muhabire dava

  Darbe, demokrasilerde geri vites demektir

  Geçici 15. madde kaldırılacak mı?

  Türk: Bakan Davutoğlu ile görüşme bayramdan sonra

  Diyarbakır’da terör örgütü operasyonu

  Ramazan çadırı birleştirdi

  Ramazan’ı her yıl dört gözle bekliyoruz

  Eczane televizyonu kuruldu

  Yangın, topla söndürülecek

  3G ile ev ve iş yerleri daha güvenli

  Tek doz domuz gribini yenecek

  Kadir Gecesi’nde camiler sabaha kadar açık

  Mahkûmlar affedilecek

  Mekke’de 660 Çinli Müslüman oldu

  Bakterilerin direnç sırrı çözüldü

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.