Haberler |
Balık hem sağlığı, hem bütçeyi koruyor |
Av yasağının sona ermesiyle başlayan balık sezonunun, Ramazan ayına denk gelmesiyle birlikte vatandaşların hem ucuz hem de sağlıklı beslenebileceği belirtildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Topbaş, yaptığı açıklamada, balığın bir yaşından sonra bütün yaş gruplarının tüketmesi gereken çok önemli bir besin maddesi olduğunu söyledi. Balıkta bol miktarda protein, D vitamini, fosfor, kalsiyum gibi vücut için gerekli maddeler bulunduğunu anlatan Topbaş, ‘’Balık içerisindeki proteinlerin içerdiği amino asitler, vücudumuza önemli katkılar sağlar. D vitamini ise özellikle vücudumuzun kemik sisteminin gelişmesinde, yaşla birlikte ortaya çıkan kemik erimesinin önlenmesinde rol oynar. Fosfor ve kalsiyum gibi mineraller de dolaşım, boşaltım ve kemik sistemi için önem taşır. Bu nedenle herkesin balık tüketmesi gerekmektedir’’ dedi. Topbaş, balıkta vücut için gerekli yağ asitleri bulunduğunu da ifade ederek, ‘’Bu yağ asitleri, diğer hayvansal gıdalar açısından baktığımızda en dengeli olarak balıkta bulunur. Özellikle dolaşım sisteminde önemli rolleri olan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri, balıkta uygun oranlardadır. Bu da kalp ve damar hastalıklarının oluşumunun önlenmesi açısından önemli faydalar sağlar’’ diye konuştu. Trabzon’da balık restoranı sahibi Fevzi Çimşit, yaptığı açıklamada, asıl balık mevsiminin Ekim ayı olduğunu bildirdi. Çimşit, av sezonuyla vatandaşların ucuz balık yemeye başlayacağını, Ramazan ayı olması dolayısıyla da birçok yararı bulunan balığın iftar ve sahur sofralarını rahatlıkla süsleyebileceğini kaydederek, palamut, istavrit ve mezgitle yapılabilecek bazı yemek tariflerini anlattı. |
03.09.2009 |