Haberler |
YAPRAKLI SEBZELER, ‘ALZHEİMER’ RİSKİNİ YÜZDE 50 AZALTIYOR |
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Hikmet Boyacıoğlu, ıspanak gibi ‘folik asit’ ihtiva eden yapraklı sebzelerin, yaşlılarda görülen ‘Alzheimer’ riskini yüzde 50 azalttığını söyledi. Boyacıoğlu, son yıllarda yaşlıların korkulu rüyası haline gelen Alzheimer hastalığı (unutkanlık) ile ilgili olarak, başyazarlığını Kolombiya Üniversitesi Tıp Merkezi, New York ve ABD’den Jose Luchsinger’in yaptığı araştırma hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Boyacıoğlu, 965 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, yaşlılarda folik asit kullanımının, hastalığın gelişim riskini yarı yarıya düşürdüğünü vurguladı. Boyacıoğlu, özellikle 35 yaş ve üzerindekilerin, folik asit içeren ürünleri daha fazla tüketmesi gerektiğine işaret etti. Ispanak gibi yapraklı sebzeler, karaciğer, kalp, böbrek, kavun, portakal suyu, enginar, pancar, brokoli, bamya ve kuru baklagillerin yüksek miktarda folik asit içerdiğinin altını çizen Boyacıoğlu, folik asitin vücuttaki bütün biyolojik olaylar, alyuvar oluşumu, amino asit metabolizması, hücre büyümesi ve yenilenmesi için zorunlu olan bir vitamin olduğunu kaydetti. Alzheimer’in erken bunamanın en genel şekli olduğunu belirten Boyacıoğlu, hastalığın dünya genelinde 13 milyondan fazla kişiyi etkilediğinin altını çizdi. Antalya / cihan |
18.08.2009 |