Haberler |
Gıdada yenilebilir ambalaj devri |
GIdanIn raf ömrünün uzatılması ve çevre sağlının sağlanması kapsamında yapılan çalışmaların, yenilebilir ambalaj üzerine araştırmaları arttırdığı, birçok gıdanın, üzerinde bulunan film kaplaması şeklindeki ambalajıyla tüketilebileceği bildirildi. Uludağ Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Arzu Akpınar Bayizit, yaptığı açıklamada, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan plâstik ambalajların, petrol türevi sindirilemeyen polimerler olduğunu söyledi. Bu ürünlerin ekolojik dengeye zarar verdiğini ve üretici firmaların yüksek atık yönetimi sebebiyle fazla harcama yapmasına yol açtığını dile getiren Bayizit, bundan dolayı araştırmaların gıda kalitesinden taviz vermeden, raf ömrünü iyileştirebilecek, düşük maliyetli ve çevreci ambalajlar üzerine yoğunlaştığını bildirdi. Bayizit, “Bu kapsamda yenilebilir ambalaj konusunda araştırmalar giderek artmaktadır. Bu ambalaj çeşidinin asırlar öncesinde uygulandığı, hatta Çin’de 12. yüzyılda taze limon ve portakalların korunması amacıyla yüzeylerinin mumlandığı bilinmektedir’’ dedi. Bursa / aa |
07.08.2009 |