Kültür-Sanat |
Erciyes’in dağlarında tutkal gibi yoğurt |
nERCİYES Dağı’nın 2 bin 500 metre yükseklikteki yaylalarında beslenen koyunlardan alınan sütlerle yapılan yoğurt, vatandaşların ilgisini çekiyor. Tutkal gibi kabını tutan ve tamamen ters çevrilmesine rağmen kabından dökülmeyen yoğurt, ilk defa gören vatandaşları hayrete düşürüyor. Babası Adem Armut’la birlikte 20 yıldır Erciyes Dağı’nın eteklerinde kurulan pazarda yöreye ait tabiî ürünlerin satışını yapan Osman Armut, yoğurdun sütün özelliğinden dolayı dökülmediğini dile getirdi. Erciyes’in yaylarında beslenen koyunlardan elde edilen sütle yapılan yoğurdun iyice kaynatılarak suyunun tamamen alındığını kaydeden Adem Armut, “Suyu alındığı için de içerisine konulan bakraca adeta tutkal gibi yapışıyor. Tamamen ters çevrilse dahi dökülmüyor. Bu yoğurdun lezzeti de farklı oluyor. İyice kaynatılan 4 kilogram sütten 3 kilogramlık yoğurt çıkıyor. 4 kilogramlık normal sütle yapılması halinde daha fazla yoğurt alınabiliyor. Yoğurdun uzun sürede bozulmama özelliği bulunuyor. Vatandaşlar hem lezzetinden hem de bozulmama özelliğinden dolayı tercih ediyor” dedi. Yoğurdun havada tamamen ters çevrildiği halde dökülmediğini gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemiyor. İlk defa böyle bir yoğurt yediklerini ifade eden pazar müşterileri, yoğurdun lezzetinin çok güzel olduğunu dile getirdiler. Kayseri / cihan |
05.08.2009 |