SağlIk ve Gıda Güvenliği Genel Başkanı Kemal Özer; “Türkiye, üst düzey önlemler almak için domuz gribinin birilerine bulaşmasını ya da ölmesini beklememeli” dedi.
Domuz gribi hastalığı sebebiyle tüm dünyanın alarmda olmasına rağmen, Türkiye’de “risk yok” şeklinde tanıdık açıklamalar yapıldığını da söyleyen Özer, “Tüm dünya büyük bir risk altında iken Türkiye’nin nasıl bir ayrıcalığı var ki risk altında değil?” diye sordu. Tarım Bakanlığı sessizliğini acilen bozması gerektiğini kaydeden Özer şöyle dedi: “Türkiye’de domuz eti ile ilgili durumun ne olduğu tam bilinmemektedir. Bakanlık ruhsatlı ve ruhsatsız domuz çiftliklerinin buralarda üretile domuzları domuzlardan elde edilen et, deri ve diğer yan mamullerin nerelere satıldığı bilgisini kamuoyu ile paylaşmalı. Hastalıkla ilgili önleyici önlemler alınmadan tüketip tüketmeme tercihini tüketiciye bırakmamalı. İnsanların bu bölgelerden uzak tutulması sağlanmalı. Domuz ürünü satış izni almış kasap ve marketler ilân edilmeli ki tüketiciler buralarda et alış verişi yapmasın. Sağlık çalışanları konu ve önemler hakkında acilen bilgilendirilmeli.”
|