Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, geçmiş yıllarda insanlarda görülen salgın hastalıkların yüzde 66’sının hayvanlardan bulaştığını, ancak günümüzde bu oranın yüzde 75’e çıktığını söyledi.
Saygılı, orandaki bu artışın sebebinin de yine insanoğlu olduğunu iddia etti.
Muammer Saygılı, dünyada hayvanlardan insanlara bulaşan Batı Nil virüsü, ebola, SARS, deli dana, maymun çiçeği, Kırım Kongo kanamalı ateşi, kuş gribi, hanta virüsü, domuz gribi, tüberküloz, kuduz, şap, şarbon ve leishmania gibi bir çok hastalık bulunduğunu bildirdi. Saygılı, geçmiş yıllarda insanlarda görülen salgın hastalıkların yüzde 66’sının hayvanlardan bulaştığını belirterek, ‘’günümüzde bu oran yüzde 75 oldu. Gıdaların yol açtığı hastalıkların yüzde 90’ı ise hayvansal gıdalardan bulaşıyor. Örneğin dünyada her 15 dakikada bir kişi kuduzdan ölüyor’’ dedi.
Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların henüz kitlesel ölümlere yol açmadığını da hatırlatan Saygılı, ancak bu hastalıkların ülkeleri, sonra da kıt'aları kasıp kavuracak bir salgına yol açabileceği korkusunun insanları paniğe sevk ettiğini vurguladı. Paniğin de uluslar arası ticareti ve turizmi sekteye uğrattığına değinen Saygılı, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların oranının artmasını şöyle açıkladı: ‘’Bunun sorumlusu küresel ısınmaya yol açan, tabiatı hoyratça kullanan, çarpık şehirleşme ile tabiî hayatın sınırlarının içine giren, savaşlar çıkarıp havaya gaz, çevreye ise atıklar bırakan, çevreye sanayi atığı bırakan insanoğludur. Bunların hepsi ekosistem sağlığını bozan nedenlerdir. Dünyada ulaşımın hızlanmasıyla, insanlar birkaç saat içinde bir başka ülkeye veya kıt'aya gidebildiği için hastalıklar hızla yayılabiliyor. Ayrıca doğaya müdahale eden insanoğlu bazı türleri alışık olmadıkları iklimlere naklederek, bir anlamda hastalıkları da naklediyor. Eskiden Afrika kıt'asındaki hastalık o kıt'ada, Amerika’daki hastalık Amerika’da kalırdı.’’
Tedbir alınmazsa 400 bin kişi ölebilir
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde dünyada 7-8 milyon kişinin domuz gribinden etkileneceğini belirtti. Yalçın, hastalığın önlenmemesi durumunda ise dünyada yaklaşık 400 bin kişinin domuz gribinden ölebileceğinin öngörüldüğünü bildirdi.
|