İngİlİz teknoloji sitesi Itpro’nun derlemesine göre, tüketicilerin kullanmak isteyip de alamadığı 10 bilim-kurgu teknolojisi şöyle:
1 - KOL SAATİ BİÇİMİNDE GÖRÜNTÜLÜ TELEFON
Metropolis, DangerMouse, Austin Powers filmlerinde görüldü. Bu teknoloji çoktan bazı mobil cihazlarda uygulansa da, tüketicinin saat şeklinde bir cihazda bunu isteyip istemediği önemli sorun. Eğer uygun şebeke bağlantısı sağlanırsa, insanların görüntülü telefon konuşmaları yapmaları mümkün. Hatta bir şirket saat şeklinde mobil telefon da üretti.
2- JET YELEĞİ
The Rocketeer, Iron Man, Astro Boy, Thunderball, Minority Report filmlerinde görüldü. Bilim-kurgu özellikle filmlerde jet yeleği fikrini severken, Naziler’in çalışan bir jet yeleği geliştirdikleri dedikodularıyla birlikte günümüz teknolojisi, bunun askerî veya sivil ulaşım biçiminde kullanımına uzak görünüyor.
3- IŞINLAMA
Uzay Yolu ve Sinek filmlerinde görüldü. Bilim-kurgunun başlıca ürünü ışınlamaya göre, birisi bir yerden bir yere ancak atomları taşınarak ışınlanabilir. Ancak fizik kurallarına göre, taşınacak çok büyük miktarda atom bulunmasından ve birini bir yerden bir yere göndermek için çok büyük miktarda veri depolanması gerektiğinden bu son derece zor bir iş.
4 - SÜPER AKILLI ROBOTLAR
Terminatör, Robocop, The Matrix filmlerinde görüldü. Bütün dünyada şu anda bilim-kurgunun ana teması akıllı robotları geliştirmek için bir yarış başlasa da, bu, kısa vadede gerçekleşecek ya da düşünüldüğü şekilde olacak gibi görünmüyor.
5 - LAZER SİLÂHLARI
Yıldız Savaşları, Uzay Yolu filmlerinde görüldü. Bilim-kurgunun bir başka ana ürünü lazerler, bilim, tıp ve diğer teknoloji uygulamalarında, meselâ CD’lerde genel kullanım alanı bulurken, bu teknoloji daha çok askerî amaçlı kullanılıyor. Modern mobil teknolojisi, şu anda lazer silâhları için yeterli gücü sağlayamıyor.
6 - KLON İNSANLAR
Gattaca, The Sixth Day, Blade Runner, The Boys from Brazil filmlerinde görüldü. İnsan klonlama ihtimali gerçek hayatta konuşulur ve bilim-kurgu filmlerinde uzun bir süredir görülürken, teknolojideki ilerleme bunu her zamankinden daha mümkün kılıyor. Ancak bu konuda ahlâkî bakımdan büyük sakıncalar da bulunuyor.
7- İLERİ TEKNOLOJİ HOLOGRAMLARI
Red Dwarf, Uzay Yolu, Yıldız Savaşları filmlerinde görüldü. Kredi kartları, kimlik kartları ve ehliyetlerde görülen ve bazen lazer kullanılarak yapılan hologramların daha etkileyici olan bilim-kurgu versiyonlarındaki 3 boyutlu olanına henüz günümüz teknolojisi ulaşamadı.
8 - KENDİ GİDEN VE UÇAN ARABALAR
Blade Runner, 5. Element filmlerinde görüldü. Havada kendi kendine giden uçan otomobiller henüz gerçek olmadı. Bilim-kurgu filmleri bu araçların uçma ve gitme metodunu hiçbir zaman açıklamazken, sürücüsüz otomobiller daha akla uygun geliyor ve bu alandaki birçok araştırma bunu gerçeğe daha yakın kılıyor.
9 - UZAY TURİZMİ
Total Recall, 2001: A Space Odyssey filmlerinde görüldü. Birçok bilim-kurgu hikâyesi insanları başka gezegenlere özellikle Mars’a seyahat ederken hem de özel bir astronot eğitimi almadan hatta normal nefes alma cihazı olmaksızın gösteriyor. Virgin Galactic gibi seyahat şirketleri fazla bir eğitim olmaksızın insanlara uzaya uçma umudu ve daha da ilerde bu seyahatin iyice ucuzlaması imkânını veriyor.
10 - UÇAN KAYKAY
Geleceğe Dönüş filminde görüldü. Geleceğe Dönüş filmlerinde Marty McFly rolündeki Michael J. Fox’ın kullandığı uçan kaykay, “hovercraft (hava yastıklı araçlar)” ile aynı basit ilkeyi kullanarak uçan bir kaykay. Maalesef gerçek hayatta bilim adamları hiçbir zaman uçan kaykay kadar küçük bir şeyde çalışabilecek bir hovercraft teknolojisi geliştiremediler.
|