Taksim'de 1977'de meydana gelen ve tarihe 'Kanlı 1 Mayıs' olarak geçen olayla ilgili olarak konuşan dönemin CHP'li İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan, olay sırasında meydanda olduğunu, ateş açanları gördüğünü ve toplum polisi müdürünü uyardığını anlattı.
36 KİŞİ ÖLDÜ; OLAY ÖRTBAS EDİLDİ
36 kişinin hayatını kaybettiği olayların en yakın görgü tanıklarından biri olan İsvan, tesbitlerini savcıya da anlattığını, on dakika içinde atılan binlerce mermiden tek bir kovan bile getirilmediğini, soruşturmadan hiçbir şey çıkmadığını ve olayın örtbas edildiğini söyledi.
YİNE “NE YAPTIYSAK VATAN İÇİN”
Bugünkü Ergenekon zanlılarıyla, 32 yıl önceki olaylar arasında ilişki kurulamayacağını belirten İsvan, “Ama yöntem olarak, devletin gücünü kötüye kullanıp olay çıkarma kavramı bakımından bir benzerlik var. O olaylar da ‘Ne yaptıysak vatan için' anlayışının eseri” dedi.
‘Kanlı 1 Mayıs’ta da Ergenekon izi
36 KİŞİNİN öldüğü 1 Mayıs 1977’deki Taksim olaylarının en yakın görgü tanıklarından dönemin İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan, “Güvenlik güçlerinin kanlı 1 Mayıs’ı örtbas etmek için çalıştığına adım kadar eminim” dedi. Olayların “Ne yaptıysak vatan için yaptık” anlayışıyla gerçekleştirildiğini düşünen İsvan, kanlı 1 Mayıs ile Ergenekon eylemleri arasında benzerlik kurdu.
Dönemin İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan, Taksim Meydanı’nda 1977’de meydana gelen ve tarihe “Kanlı 1 Mayıs” olarak geçen 36 kişinin hayatını kaybettiği olaylarla ilgili olarak en yakın görgü tanığı olarak yaşananları anlattı. Ahmet İsvan, “1 Mayıs 1977 tarihinde Taksim’de yaşanan katliâm, güvenlik güçlerinin ayarladığı, uyguladığı, sonra da gerçeğin ortaya çıkmaması için gayretler sarf ettiği olaylardır” iddiasında bulundu. İsvan, meydanda toplanan halkın üzerine ateş açanları net olarak gördüğünü söyledi. “Ellerinde kısa namlulu silâh vardı, paçaları botlarının içine sokulmuştu” şeklinde tarif ettiği saldırganları toplum polisi müdürüne gösterdikten sonra omuzuna cop yediğini belirten İsvan, şunları söyledi:
“Güvenlik güçlerinin kanlı 1 Mayıs’ı örtbas etmek için çalıştığına adım kadar eminim. Olaylar sırasında polis hiç görev yapmadı. 10 dakika boyunca süren ateş sırasında yüzlerce binlerce mermi atıldı. Polis bir tek kovan bulamadı, bir tek zanlı getirmedi. İnanılır gibi değil bir kamyon getirdiler arka kapağını açtılar. Kaçışmakta olan insanları kamyonun arkasına tıktılar. Sanık diye bunları götürdüler. Ertesi gün hepsi serbest bırakıldı. Ben bu olaylarla ilgili tanık olarak ifade verdim” ifadelerini kullandı.
ERGENEKON BENZERLİĞİ
DİSK avukatı Rasim Öz’ün, 1977’deki olaylarla Ergenekon arasında ilişki olup olmadığının araştırılması isteğine de değinen Ahmet İsvan, dikkat çekici açıklamalar yaptı. İsvan şunları söyledi: “Aradan 32 yıl geçmiş. Bugünkü Ergenekon’un zanlıları ile o tarihteki kişiler arasında bir ilişki kurulamaz diye düşünüyorum. Ama yöntem olarak, devletin gücünü kötüye kullanarak, olay yaratma kavramı bakımından bir benzerlik var. Katliâmın neden yaptırıldığını bilemem ama yaptırıldı. Bunun suçlusu güvenlik güçleridir. Bir düşünce tarzının, bir yurtseverlik anlayışının, ‘Ne yaptıysak vatan için’ diyenlerin anlayışının eseri. Onlar bütün yaptıkları usulsüzlükleri, kanunsuzlukları, cinayetleri vatan için yaptıklarını iddia eden bir düşünceye sahiplerdir. Bu düşünce çerçevesinde bu olay geliştirildi. Ama kim yaptı hiç bilemedim.” İstanbul / cihan
|