Değişiklikler ‘sivil anayasa’ taslağında gündeme getirildiği gibi köklü düzenlemeler taşımayacak. Anayasanın değiştirilemez ilkeleri ile kamuoyunda tartışma doğurabilecek maddelere dokunulmayacak. Anayasa değişikliği takvimi henüz netleşmese de 15 Nisan’dan sonra siyasî partiler arasında görüşme trafiğinin başlaması bekleniyor. Değişikliklerin bir kaç madde ile sınırlandırılması büyük bir hayal kırıklığı yaşattı.
PARTİ KAPATMADA VENEDİK KRİTELERİ ESAS OLACAK
Hükümetin önceliği siyasî partilerin güvence altına alınması. Parti kapatılmasının zorlaştırılması için Venedik Kriterleri olarak bilinen evrensel ölçüler esas alınacak. Böylece, şiddeti siyasî bir araç olarak kullanmadığı sürece partiler kapatılamayacak. Parti kapatma dâvâlarında siyasî partiler değil, söz ve eylemleri ile yasaya aykırı davranan parti üyeleri yargılanacak ve suçlu bulunurlarsa siyasî yasak getirilecek.
İhtİlâl anayasasIna makyaj
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Mart öncesi yapılacağını açıkladığı sivil anayasa için AKP harekete geçti. Köklü değişikliğe uğramayacak anayasaya makyaj yapılacak.
Zaman’ın haberine göre, Anayasa değişikliği takvimi henüz netleşmese de 15 Nisan’dan sonra siyasî partiler arasında görüşme trafiğinin başlaması bekleniyor. Başbakan Erdoğan’ın yaklaşık bir hafta dinleneceği bu sürede kabine revizyonu ve Anayasa değişikliği çerçevesini netleştireceği öğrenildi. AKP, kendi önceliklerini belirlese de muhalefetin önerilerine açık olacak. Bu çerçevede CHP, MHP, DTP grupları ile görüşülecek. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve parti sözcüleri kapatma dâvâsının gerekçelerini göstererek AKP ile Anayasa değişikliği yapmayacaklarını söylemişti. MHP ise Anayasa değişikliği teklifine sıcak yaklaşıyor. AKP, Anayasa değişikliğinin CHP’nin de içinde yer alacağı geniş bir uzlaşma ile yapılmasından yana. Ancak anamuhalefet partisinin katı tutumunun sürmesi halinde CHP’siz formüller gündeme gelecek. AKP ile MHP’nin oyları Anayasa değişikliği için gerekli olan 367 rakamını aşıyor. DTP’nin değişikliklere büyük oranda destek vermesi bekleniyor.
PARTİ KAPATMADA VENEDİK KRİTERLERİ
AKP’nin önceliği siyasî partilerin güvence altına alınması. Parti kapatılmasının zorlaştırılması için Venedik Kriterleri olarak bilinen evrensel ölçüler esas alınacak. Böylece, şiddeti siyasî bir araç olarak kullanmadığı sürece partiler kapatılmayacak. Parti kapatma davalarında siyasî partiler değil, söz ve eylemleri ile yasaya aykırı davranan parti üyeleri yargılanacak ve suçlu bulunurlarsa siyasî yasak getirilecek. Parti kapatılmayacak, partili cezalandırılacak. Kapatma dâvâlarında tüzel kişilik devam edecek. Ceza suç işleten partiliye verilecek ve bu ceza da şiddetin savunulması durumunda geçerli olacak. Fikrinden dolayı dâvâ açılamayacak. Hakkında halen kapatma dâvâsı sürdüğü için bu düzenleme DTP’yi yakından ilgilendiriyor.
YEREL SEÇİMLER SON BAHARDA YAPILACAK
Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümü yerel seçim tarihî değişikliğini gündeme getirdi. Yerel seçimler 12 Eylül’ün ürünü olarak her beş yılda bir Mart ayında yapılıyor. Seçim kampanyası Ocak, Şubat, Mart gibi kış mevsiminin çetin olduğu aylara denk geliyor. AKP, Anayasa değişikliği ile bu tarihi sonbahara çekmeyi hedefliyor. Yerel seçimlerin Eylül-Ekim aylarına kaydırılması düşünülüyor.
AYM’NİN YAPISI DEĞİŞECEK
Anayasa Mahkemesi, son yıllarda ideolojik ve Meclis’in iradesine ipotek koyan kararlarıyla dikkat çekti. Siyaset kurumu, demokratik işleyişin önünü açabilmek için yüksek yargının yapısında değişikliği tartışıyor. Bunun için eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin’in mimarlığını yaptığı üye sayısının arttırılması formülü gündemde. Anayasa Mahkemesi’nin 11 yerine 21 üyeden oluşması, üçte birinin de Meclis tarafından seçilmesi düşünülüyor.
HYSK’NIN KARARLARI
YARGIYA AÇILIYOR
Yargı reformu kapsamında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) değişiklik yapılması masada. HSYK’nın disiplin, görevden alma, kadro dağıtımı gibi yetkilerinin yargı denetimine açılması talep ediliyor.
YÜZDE 1’LİK PARTİ MECLİS’E GİRECEK
TBMM’nin eski Başkanı Bülent Arınç’ın ısrarla istediği Türkiye milletvekilliği ile yüzde 10 barajı esnetiliyor. Bu sistemle yüzde 1 alan parti bile en azından 1 milletvekili ile Meclis’te temsil edilebilecek. Milletvekillerinin 450 tanesi seçim bölgelerinden gelecek. Geriye kalan 100 milletvekili partilerin oy oranına göre seçilecek.
OMBUDSMANLIK GELİYOR
Vatandaşların sorunlarını yargıya taşımadan çözebileceği ombudsmanlık sistemi öncelikler arasında. Osmanlı’dan İskandinavya’ya taşınan bütün AB ülkelerinde olan ombudsmanlıkla ilgili daha önce Meclis’ten yasa çıkmış ancak Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmişti. AKP, akil adamlardan oluşacak ombudsman sisteminin kurulabilmesi icin Anayasal altyapıyı oluşturmak istiyor.
|