Medenİyetler İttifakı Eş Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Biz, İspanya ve Türkiye, barışın mümkün olduğuna, diyaloğun mümkün olduğuna inandık ve bu inançla yola çıktık.
Hristiyan dünyasının İslâm dünyasını, İslâm dünyasının Musevileri, Batının Doğuyu, Doğunun da Batıyı anlayabileceğine, kavrayabileceğine, hoşgörüyle yaklaşabileceğine gönülden inandık” dedi.
5 ülkenin Devlet Başkanı ve Başbakan, 31 ülkenin ise Dışişleri Bakanı düzeyinde temsil edildiği “Medeniyetler İttifakı İkinci Forumu” Çırağan Sarayında dün başladı. Bugün sona erececek forumun açılış oturumunda konuşan Başbakan Erdoğan, özetle şunları kaydetti:
‘’Medeniyetlerin çatışmasını kaçınılmaz bir sonuç olarak ortaya atanlara; ‘Hayır, medeniyetler ittifakı mümkündür’ dedik. Ne kadar zor bir meseleyle karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz. Ancak biz iyi niyetlerle, samimî duygularla yola çıktık.
Tahammülsüzlük çatışmayı, çatışma ayrışmayı doğurur. Bunun için atmamız gereken ilk adım hoşgörüyü, tahammülü, toleransı geliştirmek, diyalog ve iletişimi güçlendirmek, paylaşmayı ve dayanışmayı ön plana çıkarmaktır.
Kutuplaşmanın adeta sembolü haline gelen ‘biz’ ve ‘onlar’ anlayışını ortadan kaldırabilecek adımlar üzerinde düşünmeliyiz. ‘Ben’in egemen olduğu bir anlayışta herkes diğeridir, başkasıdır, yabancıdır.
Bugün insanlığın temel meselesi ‘ben’i, ‘biz’e, menfaat çatışmasını ve ayrışmasını değil, menfaat birliğini, ortak çıkarları, ortak değerleri, ön plana çıkarmaktır.
Bugün terörü başka ülkelerin, başka milletlerin meselesi olarak görenler, yarın aynı sorunla karşı karşıya kalabilir. İşte bunun için bugünden tedbirleri almak, bugünden sağlam bir dayanışma kültürünü oluşturmak zorundayız.”
Başbakan Erdoğan, sözlerinin sonunda, Anadolu’nun sevgi, hoşgörü ve barış çağrısının sesi olarak nitelendirdiği Mevlânâ’nın, “Gel, ne olursan ol yine gel. İster kâfir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel. Bizim dergâhımız ümitsizlik dergâhı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel” dizelerini okudu. İstanbul / aa
“KIVILCIMLARI
BASTIRABİLİRİZ”
AçIlIşta konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ise BM’nin yangınlara, genellikle yangın ortaya çıktıktan sonra müdahale edebildiğini belirterek, ‘’Medeniyetler İttifakı ile kıvılcımları, yangın ortaya çıkmadan bastırabiliriz’’ diye konuştu. Ban Ki-mun ‘’İttifak bize bir fırsat sunuyor Kimliğe dayalı bölünmeleri, farklılıkları eskide bırakma şansını, çok geç olmadan ortak insanlık değerlerini fark etme şansını sunuyor’’ dedi.
“KİLİT KELİME HOŞGÖRÜ”
Medenİyetler İttifakı Eşbaşkanı ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da şunları söyledi: “Birlikte çalışıldığı, hareket edildiği takdirde farklı bir 21. yüzyıl oluşturmak ve yaşama imkânına sahibiz. Bu yüzyıl barış, birlikte yaşama ve hoşgörü yüzyılı olabilir. Birlikte çalışıldığı, hareket edildiği takdirde farklı bir 21. yüzyıl oluşturmak ve yaşama imkânına sahibiz. Bu yüzyıl barış, birlikte yaşama ve hoşgörü yüzyılı olabilir. Nükleer güç oluşturmak gibi bir arzu içinde olan ve bu gücü askeri amaçlarla kullanma niyetinde olan ülkelere tavsiyem, bunu yapmasınlar. Her inanca, her dine saygılı olmak ve her insanın dinini serbestçe savunabilmesi, bunu hoşgörü içinde yaşayabilmesi önemlidir. Burada kilit kelime hoşgörüdür."
|