İklİm değişikliği tehdidine dikkat çekmek üzere “Dünya Saati” adıyla düzenlenen 1 saatlik ışıkları kapatma eylemi sebebiyle Antarktika’daki araştırma üssünden Mısır’ın Büyük Piramitlerine, New York’taki Empire State binasına kadar birçok yer önceki gece karanlığa büründü.
Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı’nın (World Wildlife Fund-WWF) girişimiyle küresel ısınmaya dikkati çekmek amacıyla 20.30-21.30 arasında yapılan 1 saat karanlık eylemine 88 ülkede yaklaşık 4 bin şehir ve kasaba katıldı. New York’ta Times meydanı, Brodway’de bazı tiyatrolar, Washington’da da Dünya Bankası, Howard Enstitüsü, Smithsonian Müzesi dahil çok sayıda bina 1 saatliğine karardı.
Şili’nin başşehri Santiago’da, “Dünya Saati” eylemi sebebiyle Şili Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet’in ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden için yemek verdiği devlet başkanlığı binası dahil bazı kamu binalarının ışıkları 1 saatliğine söndü. Bachelet ve Biden ile kendilerine eşlik eden onlarca konuk, yemeklerini mum ışığında yediler. Meksiko’da ise, yerel yönetim ve iş yeri sahipleri gerekli olmayan bütün ışıkları kapatınca, 17 otel, 31 bina ve anıtın da aralarında bulunduğu 100’den fazla bina karardı.
Eyleme ilk kez katılan Çin’de, başşehir Pekin’de ise 2008 olimpiyatlarına evsahipliği yapan Kuş Yuvası Stadyumu ile su sporları merkezi Su Küpü kararan binalar arasında yerlerini aldı.
TÜRKİYE DE KATILDI
Eylem kapsamında Adana HiltonSA Oteli’nde otelde ışıklar 1 saat süreyle söndürüldü. Eylem kapsamında Türkiye’deki diğer 8 Hilton ailesi otelleriyle birlikte Adana Hilton Oteli’nde, 1 saat süreyle dış cephe ve logo aydınlatmaları kapatılıp, zorunlu olarak yakılan koridor, lobi ve ofis ışıkları en düşük düzeyde kullanıldı. Otel yetkilileri, otele giriş yapan bütün konuklara eylemin anlamı hakkında odalarına bıraktıkları bir mektupla bilgi vererek, saat 20.00’de odalarının ışıklarını kapatarak Hilton’un bu eyleme katkısında desteklerini istediler. Eylem kapsamında otelin resepsiyonu, lobisi ve restoranında mumlar yakılarak aydınlatma sağlandı. Otel sakinleri, mum ışığında sunulan hizmetler eşliğinde farklı bir akşam yaşadılar.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KORKUTUYOR
Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) Türkiye senaryosunda, ülkede yıllık ortalama sıcaklığın ileriki yıllarda 2,5-4 derece artacağı, Ege ve Doğu Anadolu’da artışın 4 dereceyi bulacağı tahmin ediliyor. Senaryoda, ülkenin güneyinin ciddî kuraklık tehdidiyle karşı karşı kalacağı, kuzey bölgelerde ise sel riskinin artacağı ifade ediliyor.
Afet İşleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı “Afet Bilgileri Envanteri”nde iklim değişikliğinin etkilerine de yer verildi.
Çalışmada, fosil yakıt kullanımı, sanayileşme, hızlı nüfus artışı, enerji üretimi, ormansızlaşma gibi etkiler sonucunda atmosfere salınan gazların sera etkisi oluşturduğu belirtilerek, bunun dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına ve küresel ısınmaya yol açtığı kaydedildi. Küresel ısınmanın kaçınılmaz etkisinin iklim değişikliği olduğu ifade edilen çalışmada, “iklimdeki önemli değişimler ve bunun etkileri şimdiden küresel ölçekte görülmeye başlanmış olup, bu etkilerin gelecekte daha da belirgin hale gelmesi beklenmektedir” denildi. Çalışmaya göre, Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 3. tahmin raporunda, iklim değişikliğinden etkilenmeyecek ülke ve bölge bulunmadığı belirtildi. Son yıllarda özellikle ani meteorolojik değişikliklere bağlı gelişen ve yerleşim birimlerini tehdit eden şiddetli yağış, hortum, çamur-moloz akması gibi afetlerde artış gözlendi.
|