48 milyon seçmenin kayıtlı olduğu mahallî idareler seçimleri genel seçimler havasında gerçekleşti. Yoğun bir katılımın gözlendiği seçimde, seçmenlerin tercihi üzerinde ekonomik kriz büyük ölçüde belirleyici oldu. İl Genel Meclisi sonuçlarına göre iktidar partisi AKP, 2007 seçimlerine kıyasla tahminlerin üzerinde oy kaybı yaşadı. Oy kaybındaki önemli etkenlerden biri de halka tepeden bakan tavır oldu.
TEHDİTLER TERS TEPTİ,
BAŞKANLIKLAR
DEĞİŞTİ
İlk gelen sonuçlara göre AKP’nin özellikle Güneydoğu illerinde büyük oy kaybı yaşadığı gözlenirken, iddialı olduğu Diyarbakır’da varlık gösteremedi. AKP'nin bazı illeri kaybı da, seçim öncesi yapılan tehditlerin ters teptiği şeklinde yorumlandı. Seçim sonuçları ile seçmen, iktidar partisine ikazda bulunurken önemliı mesajlar da verdi. Sonuçlarda seçim meydanlarında sergilenen üslup da etkili oldu.
Türkiye seçimini yaptı
48 mİlyon 6 bin 650 seçmen, yerel yöneticilerini belirlemek 177 bin 50 sandıkta oy kullandı.
Türkiye genelindeki 48 milyon 6 bin 650 seçmenin oy kullanması için 177 bin 50 sandık kuruldu. Seçimlerde, 16 büyükşehir, 65 il, 892 ilçe ve 1974 belde belediye başkanı belirlendi. Seçimde, il genel meclisi için 3284, ilçe belediye meclisi için 14 bin 617, belde belediye meclisi için ise 17 bin 946 üye seçildi. YSK kararına göre, saat 07.00 itibariyle sandık başına gitmeye başlayan Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkâri, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’teki seçmenler için oy verme işlemi saat 16.00’da sona erdi. Bu illerin dışında kalan Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Eskişehir, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Konya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Yalova, Karabük, Osmaniye ve Düzce’de ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanıldı. Seçmen oyunu, belediye, il genel meclisi, köy ve mahalle seçimleri için ayrı ayrı belirlenmiş sandıklarda kullandı. Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy verebildi. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini toplayıp tesbit ettikten sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verdi. Saat 17.00’den veya YSK’nın belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamadı. Oy için sandık başına gelen seçmen, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sırayla birer birer alındı. Gebeler, hastalar ve özürlüler sıra ile bekletilmeden oylarını verdi. Ankara / aa
PARMAKLAR BOYANMADI
Seçmen bilgi kağıdını gösteremeyenler, T.C Kimlik Numarası taşıyan kimlik belgeleriyle oylarını kullanabildi. 298 sayılı Kanun’da 5749 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle, seçmenlerin parmaklarının boyanması uygulamasından vazgeçilerek, T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeyle oy kullanma zorunluluğu getirildi. Bu sebeple vatandaşlar, üzerinde T.C Kimlik Numarası bulanan nüfus cüzdanının yanı sıra üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan resmî daireler veya iktisadî devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, sarı basın kartı, askerî kimlikler ve hologramlı öğrenci kimlikleri gibi belgelerle oy kullanabildi.
|