ÇANAKKALE Savaşları’nda İngilizlerin, Lahey Sözleşmesi’ne göre yasak olmasına rağmen ‘’domdom’’ kurşunu kullanarak savaş ihlâli yapıp Mehmetçiğe pek çok zayiat verdiği bildirildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya, özellikle Seddülbahir bölgesinde İngizlerin Türk askerlerine karşı misket şeklinde domdom kurşunu kullandığına dair bilgilerin arşivlerde bulunduğunu söyledi. Domdom kurşununun vücutta derin yaralar açtığını ve değdiği yeri felç ettiğini belirten Esenkaya, ‘’1907 yılında imzalanan Lahey Sözleşmesi’ne göre yasak olan domdom kurşununu kullanan İngilizler, savaş ihlâli yapmıştır. Arşivlerde bulunan resmî kaynaklar ile cephede savaşan Türk askerlerinin anılarında bu tip kurşunun kullanımından sık sık bahsedilmektedir’’ dedi.
Çanakkale Savaşları’nda yedek subay olarak Zığırdere bölgesinde 110 gün görev yapan Münim Mustafa’nın anılarında bu tip kurşun kullanımından bahsettiğini belirten Esenkaya, anılarda şu ifadelere yer verildiğini söyledi:
‘’Havada, tepemizden geçen kurşunlar arasında bazıları çocukların şenliklerde yere attıkları zaman garip bir ses çıkaran fişeklerin sesini andırıyordu. Bunların ne olduğunu sorduğumuz zaman domdom kurşunu cevabını alıyorduk.’’ İngilizlerin, 9 Mayıs 1915’te domdom kurşunlarını kullandığı konusunda elde edilen telsiz telgraf muhaberelerinin bulunduğunu, resmî tebliğlerde ve özel muhabirlerin ulaştırdıkları telgraflarda da yasak olmasına rağmen düşmanın, domdom kurşunlarını kullandığının anlaşıldığını bildiren Esenkaya, şunları kaydetti:
‘’Başkomutan Vekili Enver Paşa’dan Dışişleri Bakanlığı’na 20 Mayıs 1915 tarihinde ulaştırılan belgede Çanakkale Boğazı’nda yaralanıp Tekirdağ Hastanesine gönderilen bir Türk askerinin bacağından domdom kurşunu çıkarıldığı konusunda belge bulunmaktadır.’’ Esenkaya, o döneme ait hastane raporlarında, şu askerlerin domdom kurşunuyla yaralandığı bilgilerinin kayıtlı olduğunu bildirdi.
|