40 yıldır gazetemizi okuduğunu iftiharla beyan eden Adıyamanlı emekli harita mühendisi Yusuf Özbey, bundan dolayı Allah’a şükrettiğini dile getiriyor. Yusuf Özbey, evine gazete gelmediği gün büyük rahatsızlık yaşadığını ifade ediyor. Özbey ile 40 yıllık Yeni Asya beraberliğini konuştuk.
Kendinizi tanıtır mısınız?
1948’de Adıyaman’ın Sincik ilçesinde doğdum. İlkokulu köyümüzün bitişiğinde bulunan Çatbahçe Köyünde, ortaokulu Kâhta’da, liseyi ise Malatya’da okudum. Daha sonra Konya Selçuk Üniversitesi Harita Bölümü’nü okudum. Mezun olduktan sonra serbest çalıştım. 1980-1981 yılları arasında Irak’ta mühendis olarak çalıştım. Irak’tan döndükten sonra serbest çalışmaya devam ettim. Politikayla uğraştım. DYP İl Genel Meclisi üyesi oldum. 1990’da DYP İl Genel Kurulunda İkinci Başkanlık yaptım. Köy Hizmetlerinde Yol ve Su Müdürlüğünde çalıştım. Ardından Köy Hizmetlerinde Müdür Yardımcılığı yaptım. 2005’te emekli oldum. 6 çocuk babasıyım. Biri hariç diğerleri kendi evlerinde kendi işlerindeler.
Yeni Asya’yı kaç yıldır okuyorsunuz?
Lise yıllarım olan 1971’den bu yana okuyorum.
Tanışma hikâyeniz nasıl oldu?
Malatya’da lise okurken tanıştım. O zaman şu ibare çok dikkatimi çekmişti. “Yeni Asya yazdıysa doğrudur.” Akabinde üniversitede okurken dershanede kaldığımdan dolayı okuyordum. Bunun için Allah’a binlerce kez şükrediyorum. Her gün okuma fırsatı buldum. Üniversite yıllarımdan bu yana sürekli okuyorum ve okutuyorum. Öğrencilik yıllarımda ara sıra maddî sıkıntı çeksem bile Yeni Asya’sız gün geçirmemeye çalıştım. Hayatımda askerlik ve Irak’ta geçen 1 yıl haricinde sürekli aldım ve istifade ettim.
Yeni Asya gazetesi hayatınıza neler kazandırdı?
Yeni Asya bir aile gazetesi olduğu için her gün hem günlük, hem de ilmî ve fıkhî konularda bizi geliştirdi. Şimdi olduğu gibi her zaman tanıdığım kişilere tavsiye ettim.
Yeni Asya sizin için ne ifade ediyor?
Benim vazgeçilmezlerimden biridir. Eve gelmediği gün içime bir sıkıntı giriyor. Ertesi gün bir önceki günün gazetesini bile zevkle okuyorum. Çünkü Yeni Asya gazetesinin her zaman okunacak sayfaları vardır.
Türkiye’de Yeni Asya okunmasaydı ne eksiklikler olurdu?
Büyük bir boşluk olurdu. Çünkü Yeni Asya sadece günlük haberler veren bir gazete değildir. Bilgi, fikir ve istikamet vermektedir. Olayların perde arkasını nazarlara vermektedir. Buna karşı da en güzel en isabetli ve en vakur tavrı, duruşu sergilemektedir. Bundan dolayı yeri doldurulamaz.
Yeni Asya’nın mevcut medyadan farkı nelerdir?
Yeni Asya bir muallimdir. Her ailenin ona ihtiyacı vardır. Çünkü Yeni Asya, Risâle-i Nurdan beslenir. Risâle-i Nur ise Kur’ân’ın tefsiridir. Bundan dolayı diğer medya ile kıyaslanamaz. Bunun dışında demokrasinin öncülüğünü yapmıştır. Baskılara maruz kalmışsa da, hukuksuz biçimde cezalandırılmışsa da, kapatılmışsa da, hakkı ve hakikati yazmaktan çekinmemiştir. Siyasette her zaman isabetli yolda yürümüştür.
Gazetemizin aklınızda kalan, unutamadığınız ya da çok önemli gördüğünüz yayını-manşeti ya da yazı dizisi hangisi olmuştur?
Demokrasi, özgürlük ve insan hakları gibi büyük konularda mevcut medyaya öncülük etmiştir. Başka iyi bir yönü kararlı olmasıdır. Meselâ, başörtüsü konusunda ısrarla haklıyı savunmuştur. Hak yoldan ayrılmamıştır. Buna hergün şahit oluyoruz. Doğruyu söyleyen bütün yazıları yayınlamıştır.
Bir gün bu ülkede Yeni Asya gazetesi 1 milyon okuyucu bulursa sizce bu ülke nasıl değişir?
Tam demokrat, tam özgür bir ülke oluruz. Çünkü gazetemiz bu mefhumlara öncülük yapmıştır. 1 milyona ulaşırsa memleketimiz önemli bir merhale kat etmiş demektir. Toplum kültürel ve sosyal yönlerinden belli bir seviyeye ulaşır.
Son olarak vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Gazetemizin tirajını yükseltmek için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız. Çünkü Yeni Asya’yı herkesin okuma ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Yeni Asya ile yeni ufuklara ulaşma dileğiyle. Allah yar ve yardımcımız olsun.
|