STAR Gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar, Ergenekon dâvâsına ideolojik yaklaşan medyanın demokrasi sınavını geçemedeğini kaydetti.
Gazeteci Tayyar, medyanın Ergenekon soruşturmasına temel karşı çıkış nedeninin ideolojik olduğunu ifade etti. “Susurluk”un derin yapının belli ölçüde sağ gücü olduğunu anlatan Tayyar, şunları kaydetti: “Ergenekon’un biraz sol gücü olarak ortaya çıktı ve tepkilerde bunun için ortaya çıktı. Medyada, liberal sol ile karışmasın diye onu şöyle tanımlamak mümkün; tutucu sol, medyada egemen konumdadır şu anda. Ve Ergenekon ortaya çıktıktan sonra o fikrî birliktelik, ister istemez bunları zaman içinde belli bir dayanışmanın içine sürükledi. Bunun dışında Taraf gazetesi gibi liberal sol, Ergenekon’un deşifre edilmesi için inanılmaz bir mücadele sergiledi. Yani Susurluk’ta nasıl davrandılarsa, Ergenekon konusunda da öyle davrandılar, ama karakter değiştiren, daha çok ulusalcı ve Kemalist çizgiye kayan tutucu sol Susurluk’ta gösterdiği tepkiyi burada gösteremedi. Çünkü ideolojik birliktelik var burada."
Şamil Tayyar, soruşturmada bahsedilen örgütün, medya ya da diğer kurumlar üzerindeki etkisinin kırılmadığın ifade ederek, “Ciddî bir hasar gördü, ama tam olarak kırıldığını söylemek mümkün değil. Bu her kesim için geçerli. Asker bağlantısı, yargı bağlantısı, diğer meslek kuruluşları ile ilgili bağlantılar deşifre oldu, ama bunların tümüyle ortadan kalktığını söylemek mümkün değil. Hani aynı o kamyon reklamında olduğu gibi ben de diyorum ki, Ergenekon’dan sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diye konutu.
Mahkeme Ergenekon şemasını istedi
‘’Ergenekon’’ dâvâsına bakan Mahkeme Heyeti, 4 ayrı tarihte Başbakan, Genelkurmay Başkanlığı ve bu kurumun istihbarat başkanına gönderilen şemaların yer aldığı bilgi notlarının onaylı suretinin istenmesine hükmetti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, alınan ara kararları açıkladı. MİT’e yazı yazılarak, 3 Temmuz 2002’de posta kanalıyla bu kuruma gelen 6 CD ile isimsiz ihbar mektubunun birer onaylı kopyasının istenmesine karar veren Heyet, bu mektup ve CD’lerin MİT’e geldiği tarihten, ‘’Ergenekon’’ soruşturmasının açıldığı 12 Haziran 2007’ye kadar MİT’in bu belgelerde belirtilen örgütlenmeyle ilgili ne gibi araştırma yaptığının, tarih dilimleri belirtilerek mahkemeye bildirilmesi talebinde bulunmaya karar verdi.
Heyet, 19 Kasım 2003 ve 19 Ocak 2006’da Başbakan’a, 10 Temmuz 2003’te Genelkurmay Başkanlığına ve 26 Mayıs 2006’da Genelkurmay İstihbarat Başkanına gönderilen şemaların yer aldığı bilgi notlarının onaylı suretlerinin mahkemeye gönderilmesinin istenmesini karara bağladı.
|