GAZİANTEP Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, reel ve mali sektörlerin küresel krizin olumsuz etkilerinden korunması için alınacak tedbirlerde daha fazla geç kalınmaması gerektiğini kaydetti.
Koçer, gazetecilerin sorularını cevaplarken ilk başlarda belli bazı sektörleri olumsuz etkileyen küresel krizin, şimdilerde bütün sektörleri etkisi altına aldığını belirtti. Alınması gereken tedbir ve kararların alınmaması sebebiyle ekonomik kriz sorununun daha büyük bir önem kazandığını vurgulayan Koçer, şöyle konuştu:
‘’Türkiye’nin bütün sanayisi ve sanayicileri krizden etkilendi. Kriz ilk haftalarda belli sektörlerde etkili olmakla birlikte, şu anda tüm sektörler krizin etkisi altına girdi. Alınmayan tedbirler, alınmayan kararlar neticesinde bugün artık bu sorun çok daha üst sıralara, üst noktalara, önemli yerlere gelmiş durumda. Temenni ediyoruz ki önümüzdeki bir iki hafta içinde çok önemli kararlar alınsın, sanayi rahatlasın. Bankalarımızın faiz yarışına girmesi de sıkıntıyı arttırıyor. Bir yanda kredilerin geri çağrılması ve kredilerin yenilenmemesi diğer yanda işlerin durması, çeklerin, senetlerin tahsil edilememesi. Yani piyasa durmuş durumda. Piyasaları yeniden hareketlendirecek çok önemli tedbirlerin alınması gerekiyor.’’ Sanayiciler olarak mali sektörün sıkıntılarını da bildiklerini kaydeden Koçer, ‘’Onların da sendikasyon borçları var. Ama sanayi sektörünü de mali sektörü de rahatlatacak önlemleri alacak olan hükümettir. Önlem ve karar almada gecikiliyor. Alınacak kararlar çok hızlı bir biçimde alınmalı’’ diye konuştu. Koçer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile hükümet arasında yarın ekonomik şura toplantısı yapılacağını, toplantının iş âlemi ile hükümetin ekonomi yönetimini bir araya getireceğini ifade etti. Şûrâ ile Türkiye’de yeni bir sürecin başlamasını temenni ettiğini kaydeden Koçer, şunları anlattı: ‘’Öncelikle IMF ile yapılan görüşmelerin bir an önce bitirilmesi çok önemli. Bunun dışında yurt dışından ithal edilen sanayi hammaddelerinden alınan KKDF’nin kaldırılması, Eximbank kaynaklarının arttırılması, Merkez Bankası’nın bankalarımıza yeniden kaynak yaratarak sanayiyi fonlaması gibi yeni çalışmaların yapılması, birçok acil tedbirin alınması gerekiyor. Yoksa istihdam, üretim ve ihracat kaybımız önümüzdeki aylarda çok daha yüksek olacak. Bütün ekonomi yönetimi ve iş âlemi şurada olacak. Ben temenni ediyorum o ekonomik şura bir milat olsun. Tüm kararlar o şuradan çıksın ve önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye’de yeni bir süreç başlasın.’’
Gaziantep / aa
|