MERKEZİ İstanbul’da bulunan Demokrat Hukukçular Derneği tarafından 9 Kasım Pazar günü saat 13:00’de İstanbul Eresin Topkapı Otel’de düzenlenecek panelde “Ulus Devlet ve Sorunları” tartışılacak.
Panele konuşmacı olarak Doç. Dr. Ahmet Yıldız, araştırmacı-yazar Altan Tan, araştırmacı-yazar Ümit Fırat konuşmacı olarak katılacak. Panel Prof. Dr. Ahmet Battal tarafından yönetilecek. Panelde; Modern ulus devlet nedir? Hangi sosyo-ekonomik, kültürel ve tarihî şartların ürünüdür? Tarihî bir zorunluluk, kaçınılmaz bir sosyal olgu mu, yoksa insan zihninin ürünü, spekülatif bir ideoloji midir? Geçmişte, halde ve gelecekteki durumu nedir, ne olacaktır? Sekülerizm ve laisizmle ilişkisi nasıldır ve ne boyuttadır?
Türkiye özelinde CHP’nin 6 okundan 1937’de anayasa’ya dahil edilen milliyetçilik ve laiklik (etnoseküler) ideoloji neyi başarmış, neyi başaramamıştır? Ne tür sorunlara yol açmıştır? Homojen, total, üniter ve seküler bir toplum ve devlet ideali ne kadar gerçekleşmiş, nelere yol açmıştır?” “Din yok, millet var” aforizması dini ve ümmeti dışlayıp yerine nation, millet, ulus ve ulus devlet ikame ederken bunları nasıl bir kutsal ve giderek alternatif bir din haline getirilmiştir? “Elhamdülillah Müslümanım” yerine, “Ne mutlu Türk’üm diyene” anlayışı yerleşmiş midir? Dindar olan ve Türk olmayanla nasıl bir çelişki ve çatışma yaşanmıştır? Kürtler ve dindarlar nasıl ötekileştirilmiştir? Türk, sünnî, hanefi devletçi ve milliyetçi olmak devlet katında kabul görmek için yeterli midir? Çoğunluğu dindar Kürt unsuru, etnoseküler dayatmalara nasıl tepki göstermiş, entegrasyon veya asimilasyon ne derece başarılı olmuştur? Doğu veya Güneydoğu sorunu mu, Kürt sorunu mu daha doğrudur? Yoksa bir Türk sorunu ile mi karşı karşıyayız? Kürt veya terör veya PKK sorunu ne derece paralel, aynı ya da farklıdır? PKK bitse veya minimal hale gelse Kürt sorunu da biter mi?
“İslam kardeşliği soruna ne kadar çözüm olabilir? Türk ve Kürt milliyetçilikleri birbirinden nasıl besleniyorlar? Bunun en uç noktası sayılabilecek olan Ergenekon ve PKK terör örgütleri nasıl bir ilişki içindeler? Dış güçlerin etkisi nedir? İç dinamiklerin ağırlığı nasıldır?
“Kültürel hakları, özerklik ve bağımsızlığı kimler istiyor, kimler istemiyor? Şiddetten nasıl nemalanılıyor? PKK ve DTP’nin laisist söylemi, Abdullah Öcalan’ın Kemalizme olumlu atıfları DTP’nin başörtüsü sorununun çözümüne menfi yaklaşımı ne anlama gelmektedir? Devlete, ülkeye, kültüre, cemaate, dile ve millete mensubiyet türleri içinde millete mensubiyetin farkı nedir? Olmalı mıdır? Milli kimliğinin farkında olmak dindarlıkla bağdaşabilir mi?” tartışılacak konular arasında yer alıyor. Panel halka açık olarak düzenleniyor.
|