Vatİkan’da bugün başlayan ve üç gün sürecek olan Katolik-Müslüman Forumu’nda Katolikleri temsil edecek heyet üyeleri, toplantı konusunda farklı yaklaşımlarıyla dikkati çektiler
Vatİkan’da bugün başlayan ve üç gün sürecek olan Katolik-Müslüman Forumu’nda Katolikleri temsil edecek heyet üyeleri, toplantı konusunda farklı yaklaşımlarıyla dikkati çektiler.
Katolik heyete başkanlık edecek Papalık Dinlerarası Diyalog Kurulu (PDDK) Başkanı Kardinal Jean-Louis Tauran, forumdan önce Vatikan Radyosu’na ve Kilise’nin Fransa’daki yayın organlarından La Croix gazetesine yaptığı açıklamada, “Diyaloğa mahkûmuz. Önemli olan, zorluklara ve zaman zaman yaşanan krizlere rağmen birbirimizle konuşabilmektir” dedi.
Kardinal Tauran, “Batı toplumlarındaki liderlerin bazı politik kararları karşısında Müslümanlar, (Hristiyanlar bize saldırıyor; Hristiyanlar bizi provoke ediyor) diyebiliyorlar. Bu da ilişkilerde gerilime yol açıyor” diye konuştu. Tauran, Roma Katolik Kilisesi’nin Papa II. Jean Paul döneminde olduğu gibi Papa 16. Benediktus döneminde de İslâm dünyasıyla ilişkilere önem verdiğine değinerek, “Diyalog girişimlerimizin, Tanrı adına öldürmekten ve kin beslemeden uzak durmaya, her insanı sevmeye ve saygı duymaya katkı sağlamasını umut ediyoruz” dedi. Hristiyanlar olarak İslâm’la “1400 yılı aşkın bir süredir diyalog halinde” olduklarını ileri süren Kardinal Tauran, dün başlayan Katolik-Müslüman Forumu’nun ilişkilerde “önemli bir aşama” olabileceğini de belirterek, “Her ne olursa olsun, insan hakları ihlâllerini ifşa etmekten korkulmamalı. Güç değil, hakikat baskın çıkmalıdır. Hukukun gücü, kaba kuvvetin gücüne galebe çalmalı” diye konuştu. PDDK Sekreteri Başpiskopos Pier Luigi Celata ise Vatikan radyosunun Müslümanlarla ilişkilerin neden hep gerilimli olduğuna ilişkin sorusunu şu sözlerle cevapladı: “Bu gerilimin kökenlerini araştırmak ilginç olabilir. Gerilim dini nedenlerden mi kaynaklanıyor? Yoksa toplumsal, ekonomik, ideolojik, siyasî diye nitelenebilecek farklı sebeplerden mi? Buna bakmak lâzım.”
CİZVİT PAPAZDAN PAPANIN KONUŞMASINA
DESTEK
Papa’nIn İslâm danışmanlarından ve forum toplantısına katılacak Katolik heyette yer alan Mısır kökenli Cizvit papaz Prof. Semir Halil ise Papa 16. Benediktus’un 12 Eylül 2008’de Regensburg’da yaptığı konuşmayı öven beyanatlarıyla dikkati çekti. Prof. Halil, Vatikan’daki toplantıdan önce Katolik haber ajanslarından Asia News’e verdiği demeçte, “Her şeyi, Papa 16. Benediktus’un Regensburg’da akla kucak açan dinin şiddeti dışladığını belirttiği konuşmaya borçluyuz. Önümüzdeki en önemli konu, din özgürlüğüdür: Dinini anlatma ve yayma hakkı, her cemaate tanınmalıdır” dedi. Halil, Papa 16. Benediktus’un İslâm’ı aklı dışlayan bir kılıç dini gibi tasvir ettiği Regensburg konuşmasına Müslümanlardan yükselen tepkilerin haksız olduğunu, tepkilerin çoğunun, konuşmayı tam anlamamaktan, konuşmanın ajanslar ve basın tarafından çarpıtılmasından kaynaklandığını iddia etti. Katolik-Müslüman Forumu’nda insanlık onuru teması çerçevesinde din değiştirme özgürlüğünün de ele alınmasını umduğunu belirten Prof. Halil, “Müslümanlar ile Katolikler arasındaki bu buluşma, sadece gerçekleşebilmiş olması bakımından bile önemli bir gelişme. Diyalog, umursamazlıktan ve karşılıklı sessizlikten daha iyidir” diye konuştu. Katolik katılımcıların Katolik-Müslüman Forumu konusundaki tavırları iyimserlik ile kötümserlik arasında gelip giderken, Vatikan’ın resmî yayın organı L’Osservatore Romano gazetesinin toplantıya ilişkin “temkinli iyimserlik” önermesi dikkati çekti.
|