PETKİM Petrokimya Holding A.Ş. Genel Müdürü Kenan Yavuz, dünya piyasalarında dalgalanmanın etkilerinin, ara mal ürettikleri tüm sektörlerde sıkıntının görülmeye başlandığını, ancak krizin fırsata çevrilmesi potansiyelinin de bulunduğunu belirtti.
Yavuz, kurum olarak tüm sektörlere hitap ettiklerini, özellikle doğal gaz ve elektrik zamları sonrası bir çok sektörün kapasitelerini küçülttüğünü, bazı fabrikaların da üretime ara verdiğini kaydetti. Tüm sektörlerden olumsuz sinyaller geldiğini dile getiren Yavuz, bu dönemde krizin fırsata çevrilmesi konusuna odaklanılması gerektiğini dile getirdi. Yavuz, krizi Türkiye açısından ‘’yönetilebilir ve aşılabilir bir durum’’ olarak gördüklerini, krizle birlikte özellikle dünya pazarlarında bir çok fırsatın gündeme geleceğini, bunları iyi değerlendiren firma ve ülkelerin süreçten kârlı çıkacağını ifade etti. Yaşanan sürecin Türk şirketlerinin dünya ölçeğinde büyümesi için tarihi bir fırsat oluşturduğunu kaydeden Yavuz, şunları söyledi: ‘’Merkez Bankasının yıllardır uyguladığı yüksek faiz ve düşük kur uygulamasıyla finans sektörüne verilen büyük desteğin çok küçük bir kısmının önümüzdeki dönemde reel sektöre verilmesi halinde, bu kriz tarihi bir fırsat oluşturacaktır. 2001 yılında yaşanan krizde kaybettiğimiz birçok değeri fazlasıyla yerine koyma fırsatıyla karşı karşıyayız. Reel sektörün yatırım projelerinin derhal değerlendirilerek gerçekleştirilebilmesi için devlet desteği imkanı getirilmeli. Yatırım ve yurt dışında şirket satın alma projeleri, devlet tarafından çerçevesi dikkatle ve özenle çizilmiş bir teşvik politikası ile desteklenmelidir. Bu kriz dünya ekonomisinde yeni yıldızlar oluşturacak, bu yıldızlardan biri neden biz olmayalım?’’
Yavuz, reel sektörün özellikle ara malı üretimi için yapacağı projelerin özel bir teşvik paketiyle desteklenmesi, makine, teçhizat, inşaat gibi sektörler için bir destek mekanizmasının devreye girmesi gerektiğini ifade etti.
YÜKSEK FAİZ DÜŞÜK KUR
POLİTİKASI SÜRDÜRMEK MANTIKSIZ
Ülkenin bu dönemde ‘’ithalat cenneti’’ olmaktan kurtulma şansını yakalayabileceğini dile getiren Yavuz, tüm dünya merkez bankalarının faiz indirimi yaparak talebi canlı tutmaya çalıştığı bir dönemde, Türkiye’de yüksek faiz düşük kur politikasının devam ettirilmeye çalışıldığını, bunun hiçbir mantıklı izahı olmadığını iddia etti. Cari açık sorununun yerli üretiminin yetersizliğinden kaynaklandığını anlatan Yavuz, ‘’Halen ülkemiz cari açığının yüzde 10’luk kısmını oluşturan petrokimya ürünlerinde yerli üretimi artırarak ülkemize katkı sağlamaya kararlıyız. Ancak yerli üretimin ve yatırımın önünü açacak tedbirlere ihtiyaç duyuyoruz’’ dedi. Yavuz, doğal gaz ve elektrik zamları sonrası zora giren sektörleri rahatlatmak amacıyla proses ve elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın ithalatının serbest bırakılması gerektiğini de belirtti.
|