"Gerçekten" haber verir 18 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

Frankfurt’a olumlu bir iz bırakacağız

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 60. Frankfurt Kitap Fuarı etkinliği çerçevesinde Frankfurt şehrinde açılan sergileri gezerek bilgi aldı. Günay, “Türkiye’nin onur konuğu olarak katıldığı fuardan olumlu bir iz bırakarak ayrılacağız” dedi.

Fuarda Türkiye’nin kültür ve düşünce tarihinin bütün renkleriyle dünyaya yansıtıldığına dikkati çeken Günay, Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in de Türkiye’nin standını gezdikten sonra etkilendiğini belirtmesinin kendisini memnun ettiğini söyledi.

Türkiye ile Almanya arasında değişik konularda köklü ilişkilerin olduğuna da işaret eden Günay, “Ancak kültürel açıdan ilk kez böyle bir çıkartma oldu. Türkiye, öncesi ve sonrasıyla Frankfurt’ta tam anlamıyla bir kültür çıkartması yaptı” diye konuştu.

Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının da fuardan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirten Günay, “Türkiye bütün renklerini yansıtmasının yanı sıra Türk edebiyatının da dünyaya açılması fırsatını yakaladı” dedi.

Bakan Günay, Topkapı Müzesi ve Frankfurt Uygulamalı Sanat Müzesi’nin birlikte düzenlediği “Lale, Kaftan ve Levni: Topkapı Sarayı’ndan Moda ve Minyatürler” adlı sergiyi, Frankfurter Dom kilisesinde Atilla Durak’ın “Ebru Kültürel Çeşitlilik Üzerine Yansımalar” adlı fotoğraf sergisini ve Pauluskirche adlı kilisede açılan “Made in Turkey” adlı çağdaş Türk sanatçılarının resim sergisini gezdi.

18.10.2008


 

8 asırlık Taş Medrese 22 yıl sonra restore ediliyor

22 yıl önce teşhire kapatılmasına rağmen bir türlü restore edilemeyen Konya’nın Akşehir ilçesindeki 8 asırlık Taş Medrese, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restorasyon projesi kapsamına dahil edildi.

1250 yılında yapılan Taş Medrese, Akşehir Arkeoloji Müzesi olarak kullanılıyor. 1986 yılından beri restorasyon için teşhire kapalı olduğu belirtilen tarihî medresenin restore edilmesi kararlaştırıldı. Taş Medrese’nin restorasyon çalışmalarının yapılabilmesi için restorasyon ve restitüsyon projelerinin hazırlanması amacıyla Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’ne ödenek gönderildiğini ifade eden Akşehir Arkeoloji Müzesi yetkilileri, projenin en yakın zamanda ihaleye çıkarılacağını açıkladı.

Akşehir Belediyesi’ne ait ‘Takasızlar Evi’ olarak bilinen tarihi binanın da röleve projelerinin Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandığı bildirildi.

Projeler için Tarihî Kentler Birliği’nden 25 bin YTL’lik katkı sağlandığını dile getiren Akşehir Belediyesi yetkilileri, söz konusu projelerin Mimarlar Odası Temsilciliği ile birlikte yapıldığını dile getirdi. ‘Sokak Sağlıklaştırma ve Takasızlar Evi Projesi’nin Konya Kültür ve Tabiat Kültür Varlıkları’nı Koruma Bölge Kurulu’nca uygun bulunarak onaylandığını kaydeden yetkililer, restorasyon projesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini aktardı.

18.10.2008


 

Ankara’da Kırgız rüzgârı

ANKARA’DA yaşayan Kırgızlar, Keçiören’de düzenlenen ‘Türk Dünyası’ndan Esintiler’ adlı konserde buluştu. Konsere katılan Kırgızlar, ünlü türkücüleri Roza Amanova’nın hareketli türküleriyle coştu.

Türk dili konuşan ülkelerin kültür ve sanat alanlarında işbirliğini sağlayan Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY), dün gece Keçiören Huzurevi Konser Salonu’nda konser düzenledi. ‘Türk Dünyası’ndan Esintiler’ adlı konserde Türk Dünyası Müzik Topluluğu ile Kırgız Ordo Sahna Grubu ve Kırgızistan’ın ünlü türkücülerinden Roza Amanova sahne aldı. Kırgız millî çalgılarının ilgiyle takip edildiği konsere Kırgızistan Büyükelçisi Mambetcunus Abılov ile Keçiören Kaymakamı Mustafa Güler ve Belediye Başkanı Turgut Altınok da katıldı.

Programda yaptığı konuşmada bu tür faaliyetlerin iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerini geliştirdiğini vurgulayan Keçiören Belediye Başkanı Altınok, yakın zamanda Estergon Kalesi’nde Kırgız Sofrası’nın hizmete gireceğini söyledi.

Kırgız Sofrası’nda, et ve hamurdan yapılan ‘beşparmak’, Kırgız pilavı ve mantısı gibi Kırgız mutfağına ait yemekler sunulacak.

Programa katılan Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Mambetcunus Abılov, ülkesinde geçtiğimiz hafta başında meydana gelen deprem felâketinden etkilenenler için anlamlı bir program düzenlediklerini ifade etti.

Kırgız Büyükelçi, 70’ten fazla kişinin öldüğü depremin ardından yardıma koşan Türk halkına teşekkür etti.

Abılov, önümüzdeki günlerde tedavi için Almanya’ya gidecek olan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev’in ciddî bir sağlık sorunu olmadığını söyledi.

Büyükelçi Abılov, Bakiyev’in ayağındaki rahatsızlığının gençliğinde ağır spor yapmasından kaynaklanmış olabileceğini belirtti.

18.10.2008


 

Tarihî “Gelin Hamamı” yenilendi

KASTAMONU’NUN Devrekani ilçesindeki tarihî Gelin Hamamı, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce restore edildi.

Osmanlı padişahlarından İkinci Murat’ın eşi ve Fatih Sultan Mehmet’in annesi Hatice Alime Hüma Hatun’un Bursa’ya gelin gitmeden önce ‘’gelin banyosunu’’ yaptığı tarihi hamam, Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek turizme kazandırıldı. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen ancak arkeologlar tarafından yaklaşık 600 yıllık bir geçmişi olduğu bildirilen hamamın tamamının moloz taşından yapıldığını belirtiliyor.

Hamama, 9x8 metre ölçüsünde ‘’soyunmalık’’ adı verilen bir bölümden giriliyor. Daha sonra 2,5 metrelik koridorun ardından yine 9x8 metre ölçülerinde ‘’sıcaklık’’ bölümüne geçiliyor. Kubbeli olan bu bölümün üzerinde yine kubbeli 3 adet halvet yer alıyor.

Devrekani Belediye Başkanı Mümtaz Aliustaoğlu, yıkılmak üzere olan tarihi Gelin Hamamı’nın Vakıflar Bölge Müdürlüğünün girişimleri sonucu restore edildiğini söyledi. Aliustaoğlu, yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip tarihi Gelin Hamamı’nın adını İkinci Murat’ın eşi ve Fatih Sultan Mehmet Han’ın annesi Hatice Alime Hüma Hatun’dan aldığını vurgulayarak, şunları anlattı:

‘’Aslen Devrekanili olan Hatice Alime Hüma Hatun, 1424 yılında 2. Murat ile evlenmek üzere Bursa’daki saraya gelin gitmeden önce gelin banyosunu bu hamamda yapmış. Gelin banyosu, Osmanlılardan beri var olan bir gelenek. O dönemlerde hamamda gelinin kınasını yakıp, ona güzel bir evlilik için son kez akrabalarıyla bir arada eğlenme imkânı sunarlarmış. Ancak bu gelenek zamanla kaybolmuş.’’ Tarihî hamamın 1960’lı yıllara kadar faaliyette olduğunu belirten Aliustaoğlu, bu tarihten sonra kullanılmayan hamamın defineciler tarafından tahrip edildiğini söyledi.

Belediye Başkanı Aliustaoğlu, ‘’2007’de Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün faaliyet programına alınan hamam, kısa sürede aslına uygun restore edildi. Hamamla ilgili ileriye dönük çok önemli projelerimiz var. Tarihî yapıyı en kısa sürede işletmeye açıp, burayı ölümsüzleştirmek ve Kastamonu turizmine kazandırmak istiyoruz’’ diye konuştu.

Her yıl Mayısta hamamın bulunduğu Çayırcık Mahallesi’nde anma faaliyetleri düzenlendiklerini hatırlatan Aliustaoğlu, ‘’Gelin Hamamı hem Devrekani hem de Kastamonu için çok önemli bir yere ve öneme sahip. Tarihî hamamın restore edilerek turizme kazandırılması bizim için çok önemli’’ dedi.

18.10.2008


 

3. Selim’in ney'inden süzülenler

2008, şâîr, bestekâr, cihân pâdişâhı 3. Selîm’in ölümünün 200. yılı.

Türk makam müziğinin en güçlü örnekleri arasında yer alan III. Selîm’in, nam-ı diğer İlhâmî’nin eserlerinden oluşan konser seçkisi, 21 Ekim Salı akşamı Istanbul Cemal Reşid Rey Konser Salonu’da Ayangil Türk Müziği Orkestra ve korosu Solistlerince seslendirilecek. Beş yaşında başladığı eğitimini, tahta çıktığı 28 yaşına kadar, şiir, ve mûsikî sanatlarının herbirinde ustalık derecesine varıncaya dek sürdüren III. Selîm, birinci sınıf bir bestekâr olarak değerlendiriliyor.

18.10.2008


 

Geleneklerimizi UNESCO koruyacak

TÜRK Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimince (TÜRKSOY), ‘’Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinin Oluşturulması Toplantısı’’ düzenlendi.

TÜRKSOY Genel Müdürlüğündeki toplantıda konuşan Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz, Türkiye’nin oldukça zengin bir kültüre sahip olduğunu belirterek, bu kültürün diğer coğrafyalarca yeterince tanınmadığını söyledi. UNESCO tarafından 2003 yılında ‘’Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi’’nin imzalandığını ve Türkiye’nin de bu sözleşmeye 2006 yılında taraf olduğunu anlatan Oğuz, sözleşmenin folklor, halk kültürü, sözlü kültür ve geleneksel kültür olarak adlandırılan konuları içerdiğini belirtti. Bu sözleşmeye 104 ülkenin üye olduğunu söyleyen Oğuz, ‘’Hiçbir UNESCO sözleşmesi dünyada bu denli kabul görmemiştir’’ dedi. Sözleşme kapsamında ‘’Yaşayan İnsan Hazineleri’’ programı geliştirildiğini ve bunun Türkiye’de de uygulandığını anlatan Oğuz, bu programın amacının somut olmayan kültürel mirası korumak olduğunu söyledi.

18.10.2008


 

Haliç’te çocuklar unutulmadı

REZAN Has Müzesi’nde açılacak ‘’Haliç’’ sergisinde, çocuklara yönelik sanat etkinlikleri düzenlenecek.

Faaliyete ilişkin yapılan açıklamada, aralarında Bedri Baykam, Adnan Çoker, Komet ve Devrim Erbil gibi 24 çağdaş Türk resim ustasının eserlerinin yer alacağı ve 22 Ekim çarşamba günü açılacak ‘’Haliç’’ resim sergisi süresince, çocuklara yönelik programlar gerçekleştirileceği bildirildi. Açıklamada, müze ziyaretini, çocuklar için eğlenirken öğrenecekleri bir tecrübeye dönüştürme fikriyle yola çıkılan programın aynı zamanda orijinal aktivitelerle ‘’Haliç’’in tarihî ve kültürel değerlerini anlamalarını da sağlayacağı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, çağdaş Türk resim sanatı ve sanatçılarının tanıtılması amacını da taşıyan çocuk eğitim programının, çocukların kültürel miras bilincine sahip bireyler olmalarına katkıda bulunacağı ifade edildi.

18.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır