"Gerçekten" haber verir 14 Ekim 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

KÜLTÜRÜMÜZ YOZLAŞIYOR, BİRŞEYLER YAPILMALI

Şair ve tiyatro sanatçısı Semih Sergen: “Özellikle gençlerimiz öz değerlerinden uzaklaşıyor. Mevlânâ ve Yunus Emre’nin eserlerinin, başta okul kitaplarında olmak üzere daha kapsamlı yer alması gerekir.”

ŞAİR ve tiyatro sanatçısı Semih Sergen, son yıllarda Batının alışkınlıklarının Türk toplumunun davranışları üzerinde hakim olduğunu savunarak, ‘’Özellikle gençlerimiz öz değerlerinden uzaklaşıyor, Türk kültürü bir yozlaşma içerisine giriyor’’ dedi.

Mersin’in Tarsus ilçe Belediyesi tarafından düzenlenen ‘’Uluslararası Karacaoğlan Şelâle Şiir Akşamları’’ faaliyetine katılmak için Tarsus’a gelen Sergen, Devlet Tiyatroları’nda uzun yıllar oyuncu, yazar, yönetmen ve idareci olarak görev yaptığını, sahneledikleri oyunlarla yeni nesile Türk kültürünü anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

Gençlerin kültürlerine yabancılaşmaması için herkesin daha çok çaba sarf etmesi gerektiğini belirten Sergen,’’Türk kültürünü en iyi yansıtan şairlerden Mevlânâ ve Yunus Emre’nin eserlerinin, başta okul kitaplarında olmak üzere daha kapsamlı yer alması gerekir’’ dedi.

Son yıllarda Batının alışkanlıklarının toplumun davranışları üzerinde hakim olduğunu savunan Sergen, şöyle konuştu:

‘’Gençlerimiz öz değerlerinden uzaklaşıyor, Türk kültürü bir yozlaşma içerisine giriyor. Bu sorunun önüne geçmek adına başta Devlet Tiyatroları olmak üzere bir çok kurumun girişimi var. Fakat bunlar da tek başına yeterli olmuyor. En başta kültürümüzü gençlerimize sevdirmemiz gerekir. Bunun için de dünyaca tanınan şairlerimiz Mevlânâ ve Yunus Emre’nin eserleri ve düşüncelerini onlara iyi anlatmalıyız. Çünkü onlar eserleri ile Türk insanının hoş görüsünü, duygularını ve kişiliğini en iyi yansıtanların başında geliyor. Bugün Mevlânâ’nın Mesnevisi ABD’de de 1 milyonun üzerinde satıyor. Fakat biz, onları, ders kitaplarına koyduğumuz bir veya iki şiiriyle çocuklarımıza tanıtmayı yeterli buluyoruz. Gençler, okullarında, bu düşünürlerin eserlerini ve fikirlerini daha iyi tanıdıkça kültürlerine yakınlaşacak, kötü düşünce ve alışkanlıklardan uzaklaşacak.’’

Sergen, geçmiş yıllarda çeşitli sinema filmleriyle Mevlânâ ve Yunus Emre’nin düşüncelerinin anlatılmaya çalışıldığını, fakat bu yapımların kalitesizliği sebebiyle başarılı olamadığını ifade etti.

TİYATROCULARIN DİZİLERDE OYNAMALARI

Son yıllarda çok sayıda tiyatrocunun televizyon dizilerinde oynadığına da dikkati çeken Semih Sergen, bu sayede yapımların kalitesinin arttığını, buna karşın bazı yapımların başarısız olduğunu ve özellikle genç tiyatrocuların rol alacakları projelerde seçici davranmaları gerektiğini söyledi.

Sergen, kendisinin de çok sayıda sinema filmi ve dizide rol almasına rağmen asıl işinin her zaman tiyatroculuk olduğunu, tiyatronun idealist yaklaşımla yapılabileceğini belirterek, şöyle devam etti:

‘’Bazı genç tiyatrocular maddî ihtiyaç nedeniyle kötü projelerde yer alıyor. Fakat tiyatroculuk idealist bakış açısı gerektiren bir iş. Kendini tiyatrocu olarak yetiştiren kişi asıl işinin tiyatro olduğunu unutmamalı. Bu nedenle kötü projede yer almak, tiyatroya saygısızlık. Ayrıca bazı tiyatrocular, projenin kötü olup olmadığının önceden bilenemeyeceğini iddia ediyor ama bir kişi senaryoyu okuyarak dizinin kalitesini anlayabilir, çünkü bunun eğitimi kendisine veriliyor, o kişi zaten senaryodan projenin kalitesini anlayamıyorsa ona sanatçı denmemeli.’’

SEMİH SERGEN’E KARACAOĞLAN ÖDÜLÜ

Tarsus Belediyesi tarafından bu yıl yedinci kez düzenlenen ‘’Uluslararası Şelâle Şiir Akşamları’’ faaliyetinin son gününde, şair ve tiyatrocu Semih Sergen’e ‘’Karacaoğlan Onur Ödülü’’ verildi.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Tarsus Şelâlesinde düzenlenen faaliyette yaptığı konuşmada, şiirlerin, anlattığı duygularla Türk kültürüne ayna tuttuğunu belirterek, bu tarz uluslar arası faaliyetler sayesinde farklı ülkelerden insanların birbirini yakından tanıma şansı bulduğunu söyledi.

Faaliyete katılan Türkmenistan Büyükelçisi Nurberdi Amanmuradov da Türkiye ile ülkesinin bir çok alanda işbirliği yaptığını, bu yakınlığın Karacaoğlan’ın eserleriyle pekiştiğini söyledi. Amanmuradov, ‘’Karacaoğlan’ı örnek alan her iki ülke şairlerinin kardeşliği ve barışı anlatan şiirleriyle birlikteliğimiz daha da artıyor’’ dedi.

Konuşmaların ardından, şair ve tiyatro sanatçısı Sergen’e, Vali Aksoy tarafından ‘’Karacaoğlan Onur Ödülü’’ verildi. Büyükelçi Amanmuradov da Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a Türkmenistanlı sanatçılar tarafından yapılan Karacaoğlan resmi hediye etti. Faaliyette daha sonra Sergen, şiirler okudu.

14.10.2008


 

Cemşit ve Hurşit, 300 Spartalı’ya karşı!

300 Spartalı filmiyle Perslere hakaret edildiğini öne süren iran, Fars ve Türk edebiyatının önemli eserlerinden Cemşit ve Hurşit’i sinemaya uyarlayarak cevap vermeye hazırlanıyor.

Animasyon olarak hazırlanan filmin yönetmenliğini yapan Behruz Yağmanyan, Hollywood’un sürekli olarak 300 Spartalı filmindeki gibi ‘sahte’ kahramanları sinemaya sunduğunu savundu. 14. yüzyılda Ahmedi tarafından yazılan Mesnevi’de, Cemşit’le Hurşit arasındaki aşk hikayesi anlatılıyor. 4 yıllık bir çalışma sonunda hazırlanan animasyon filminin galasının da önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor. Filmin, 300 Spartalı’daki bazı tezlere cevap niteliğinde olduğu belirtiliyor.

14.10.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır