KARAMAN İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Karaman’dan Konya’ya uzanan Mevlânâ Sevgi Yolu Projesi’ni hayata geçirmeye çalışıyor.
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Abdullah Şahiner, yaptığı açıklamada, Mevlânâ’nın annesinin mezarının bulunduğu Karaman’daki Aktekke Camii ile Yunus Emre Camii ve Türbesi’nin, aynı zamanda Hristiyanlık dönemine ait önemli tarihî yapıların da bulunduğu Karaman’ın, turizmden hak ettiği payı alamadığını söyledi. Karaman’ı kültür ve tarih turizminde harekete geçirmek, daha fazla yerli ve yabancı turisti çekmek için çeşitli projeler hazırladıklarını ifade eden Şahiner, bunlar arasında en önemlisinin Mevlânâ Sevgi Yolu Projesi olduğunu söyledi.
Adından da anlaşılacağı gibi Karaman’dan Konya’ya uzanan özel bir Mevlânâ Sevgi Yolu oluşturacaklarını dile getiren Şahiner, şunları anlattı:
‘’Yeni hazırladığımız Karaman Turizmi Stratejik Planı kapsamında yapılması düşünülen bu yol konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı, çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’de benzerinin bulunmaması, dünyanın bazı ülkelerinde yakın örneklerinin fazla ilgi görmesi sebebiyle proje bakanlığa çok cazip geldi. Proje, Mevlânâ’nın Karaman’dan Konya’ya gidişini temsil ediyor. Sevgi Yolu, asfalt yolun dışında toprak yoldan oluşacak. Geçmişi anlatması sebebiyle yolda at arabaları, bisikletle ve yaya olarak ulaşım sağlanacak. Mevlânâ Sevgi Yolu hayata geçirildiğinde eskisi gibi at arabalı, faytonlu yolculuklar tekrar cazip hâle gelecek.’’
Sevgi Yolu’nun Mevlânâ’nın annesinin mezarının bulunduğu Aktekke Camii’nden başlayacağını, Hristiyanlığın önemli merkezlerinden olan Derbe ile Binbir Kilise, tarihî Maden Şehri ve Çatalhöyük’ten geçerek Mevlânâ Müzesi’ne ulaşacağını anlatan Şahiner, toprak yolun toplam uzunluğunun 174 kilometre planlandığını bildirdi.
Yol üzerinde yöresel yemeklerin yenileceği, el san'atı ürünlerinin satılacağı yerlerin de olacağını belirten Şahiner, ‘’Turistlerin 174 kilometreyi at arabası, bisiklet ya da yaya olarak geçerken konaklayabileceği yerleri de düşündük. Turist, Karaman ve Konya’nın yöresel yemekleri olan börek, bazlama gibi yemeklerle karnını doyurabilecek. Küçük kilim, çanta gibi ürünlerden satın alabilecek’’ dedi.
Bu yolun bölgeyi inanç turizmi açısından tam merkez yapacağını ifade eden Şahiner, ‘’Turistler Mevlânâ Müzesi’ni de, kiliseleri de gezecek. Özellikle yabancı turistlerden daha fazla ilgi bekliyoruz. Sadece bu yolu gezerek geçmek, yöresel yemeklerden tatmak, at arabası ya da faytonun keyfini çıkarmak için bile binlerce turistin akın edeceğini düşünüyorum’’ diye konuştu.
|