DIŞİŞLERİ Bakanı Ali Babacan, AB için gerekli Maastricht kriterlerinin 4’te 2’sini yerine getirdiklerini belirterek, bugüne kadar çok şey yapıldığını, ancak daha yapacak çok şey olduğunu söyledi.
Türkiye-AB ilişkilerini konu alacak 5. Boğaziçi Konferansı’nın, İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda gerçekleştirilen gala yemeğinde konuşan Babacan, Türkiye’nin 6 yıl öncesinin Türkiye’si olmadığını belirterek, sosyal, ekonomik ve politik alanda dönüşüm geçirdiğini söyledi. Babacan, bu zaman diliminde demokrasi ve temel haklar konusunda çalışmalar yaptıklarını, güçlü bir malî sistem ve ekonomiye sahip olmak için gerekli reformları yerine getirdiklerini ifade etti.
AB için gerekli Maastricht kriterlerinin 4’te 2’sini yerine getirdiklerini belirten Babacan, bugüne kadar çok şey yapıldığını, ancak daha yapacak çok şey olduğunu söyledi.
Bundan sonra da Türkiye’deki demokratik sistem ve temel haklar konusunda iyileştirmelerin ve Anayasa’da ciddi değişikliklerin yapılması gerektiğini dile getiren Babacan, bütün bu değişikliklerin uygulamaya geçirilmesi için de gerekli adımların atılması gerektiğini kaydetti. Babacan, AB’ye katılım sürecinin sadece Türkiye’nin dış politikası için değil, iç meselelerinde de stratejik öneme sahip olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin gelecekte de sağlıklı bir şekilde bu süreci sürdürme niyetinde olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin bir ajandaya sahip olduğunu ve reformlar yapmaya devam edeceğini vurgulayan Babacan, yapılacak reformlarla Türkiye’nin bundan sonra da değişeceğini ve 5-10 yıl sonra Türkiye’nin bugünün Türkiye’si olmayacağını söyledi. AB’ye katılım sürecinin Türkiye’ye fayda sağladığını ve sağlayacağını dile getiren Babacan, muhalefet ve bazı kurumlardan özellikle seçim zamanları gelen eleştirilere karşın Türk insanının yapılan reformlardan memnun olduğunu anlattı.
“Türkiye’de yaptığımız reformlar komşularımıza yardımcı oluyor. Doğru şeyleri yapmak, diğer ülkelere yardım sağlamada bizim güvenilirliğimizi arttırıyor. Balkan ve Orta Doğu ülkeleri gibi komşularımız, Türkiye’yi bir başarı hikayesi olarak görüyor. Komşularımızdan politik ve ekonomik reformlar ve yapılanlar konusunda bilgi almaya gelen delegeleri ağırlıyoruz” diyen Babacan, Türkiye’nin üyeliği ile AB’nin de daha güçlü ve çok sesli hale geleceğini, temsil özelliğinin artacağını ve birliğin komşuları tarafından algılanışının da değişeceğini ifade etti.
|