DÜNYANIN en zengin ve sanayileşmiş yedi ülkesinin oluşturduğu G-7 grubu, mevcut küresel finans krizine karşı kredi piyasalarını rahatlatmayı ve bankalara kapital sağlamayı amaçlayan ‘’acil ve olağanüstü’’ önlemler alınmasını kararlaştırdı.
Uluslararası Para Fonu İMF ve Dünya Bankası’nın Washington’da düzenlediği yıllık Güz Toplantıları çerçevesinde biraraya gelen G-7 ülkelerinin hazine veya maliye bakanlarıyla merkez bankası başkanlarının üçbuçuk saatlik toplantısında, beş maddeli eylem planı kabul edildi.
ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada’dan oluşan grup tarafından yayımlanan ortak açıklamada, ‘’G-7, mevcut durumun acil ve olağanüstü eylemler gerektirdiği yönünde hemfikir’’ denildi. Eylem planı çerçevesinde yedi ülke, ‘’banka ve finans kuruluşlarının desteklenmesi ve çökmelerinin engellenmesi için eldeki bütün imkânların kullanılması ve güvenin yeniden oluşturulması ve işyerlerine ve vatandaşlara yeniden kredi akışı sağlanmasına imkân verecek şekilde bankaların kapital artırmasının sağlanması’’ yönünde görüş birliğine vardı. Ancak kısa eylem planında ilkeler vurgulanırken, pek fazla ayrıntı verilmedi. Ayrıca planda, İngiltere’den gelen ve bankaların birbirine verdiği kredilerin güvence altına alınması teklifi de yer almadı. Küresel finans krizi, bu gece de, üyeleri arasında Türkiye’nin de bulunduğu G-20 grubunun toplantısında ele alınacak. G-20, dünyanın en büyük 19 ekonomisiyle Avrupa Birliği’ni biraraya getiriyor. G-20’nın üyeleri arasında G-7 ülkelerinin yanı sıra Çin, Hindistan, Rusya, Türkiye gibi gelişmekte olan önemli ekonomiler yer alıyor.
ABD Hazine Bakanı Paulson, G-20 toplantısında, G-7’nin benimsediği eylem planının kabul edilmesini beklediğini söyledi.
|