BM Genel Kurulu, Kosova’nın tek taraflı bağımsızlığını Adalet Divanı’na sormaya karar vermesi ardından 2 yeni ülke daha Kosova’nın bağımsızlığını tanıdı.
Makedonya ve Karadağ, 17 Şubat’ta bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanıdı. Böylece, Bosna Hersek haricindeki eski Yugoslavya ülkeleri, Kosova’yı tanımış oldu. Sırbistan, eski kardeş ülkesi Karadağ’ın bu kararına tepki gösterdi. Belgrad, Karadağ’ın kararının “bölgesel istikrarı tehlikeye attığını” ileri sürdü. Belgrad, Karadağ’ın büyükelçisini sınır dışı etme karar verdi. Karadağ ile Sırbistan, 2006’ya kadar aynı sınırlar içinde yaşıyordu. Karadağ’da yapılan referandumun ardından ülke iki ayrıldı. Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Rocen, kararın ulusal çıkarlar çerçevesinde alındığını belirterek Kosova’nın bağımsızlığının da bir “gerçek” olduğunu vurguladı.
Karadağ’ın ardından Makedonya’da Kosova’nın bağımsızlığını tanıdı. Makedon Dışişleri Bakanı Antonio Milososki, meclisin Priştine’nin bağımsızlığını tanıma kararı vermesi ardından hükümetin bu kararı onadığını açıkladı.
“UYGUN BİR KARAR”
Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, Karadağ elçisinin sınır dışı etme kararının “uygun” olduğunu söyledi. Tanjug haber ajansına konuşan Sırp bakan, “Bölgedeki ülkeler, Balkanlardaki istikrar ve barışı korumak için özel bir sorumlulukları var.” diye konuştu.
Belgrad yönetimi, Kosova’nın 17 Şubat’taki bağımsızlık ilanını tanıyan ülkelerdeki elçilerini tepki olarak geri çekmişti. Ancak Belgrad yönetimi, bu kararından vazgeçerek ABD ve Avrupa’daki ülkelere elçilerini geri göndermişti.
BM Genel Konseyi önceki gün yaptığı oylama ile Kosova’nın tek yanlı bağımsızlık ilanını Adalet Divanı’na sorulmasına karar vermişti.
KARADAĞ
Karadağ, Eski Yugoslavya’yı oluşturan altı cumhuriyetten biriydi. Yugoslavya’nın parçalanmasından sonra, Karadağ, 2002 yılında Sırbistan ile birlikte Yeni Yugoslavya’ya katılmıştır. Karadağ’ın çabalarıyla 2003 yılında Sırbistan-Karadağ olarak daha esnek bir federasyon çatısı oluşturulmuştur. Karadağ, 21 Mayıs 2006 tarihinde yapılan referandumda çıkan yüzde 55.5’lik evet oyu ile ise bağımsız olma kararı aldı. 3 Haziran 2006’da ise Karadağ Parlamentosu, referandumda çıkan sonuca dayanarak Karadağ’ın bağımsızlığını ilan etti. 2008’daki sayıma göre ülke nüfusunun yüzde 43.6’sını Karadağlılar oluşturuyor. Ülkenin yüzde 33.1’ini Sırplar oluştururken Müslümanlar yüzde 9.4, Arnavutlar yüzde 5.1, Boşnaklar yüzde 3.9’unu teşkil ediyor.
MAKEDONYA
Makedonya’nın bağımsızlığı, Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında tanındı. Yunanistan ile ülke ismi konusunda yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle, BM, Makedonya’yı Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti (FYROM) olarak tanıyor. Makedonya da Eski Yugoslavya’yı oluşturan altı cumhuriyetten biriydi. Üsküp, 1991 yılında Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan etti. 2 milyonluk ülkenin yüzde 64’ünü Makedonlar oluşturuyor. Yüzde 25’ini Arnavutların oluşturduğu ülkede yüzde 3.85 oranın Türk var. Sırplar ise yüzde 1.78’ini oluşturuyor.
KOSOVA’YI TANIYAN 50 ÜLKE ŞU ŞEKİLDE:
Afganistan, Kosta Rika, Arnavutluk, Fransa, Türkiye, ABD, İngiltere, Avusturalya, Senegal (18 Şubat) Letonya (19 Şubat), Almanya (20 Şubat), Estonya, İtalya, Danimarka, Lüksemburg (21 Şubat), Peru (22 Şubat), Belçika (24 Şubat), Polonya (26 Şubat), İsviçre (27 Şubat), Avusturya (28 Şubat), İrlanda (29 Şubat), İsveç, Hollanda (4 Mart), İzlanda, Slovenya (5 Mart), Finlandiya (7 Mart), Japonya, Kanada (18 Mart), Monaco, Macaristan, Hırvatistan (19 Mart), Bulgaristan (20 Mart), Lihtenştayn (25 Mart), Güney Kore, Norveç (28 Mart), Marshall Adaları (17 Nisan), Nauru (23 Nisan), Burkina Faso (24 Nisan), Litvanya (6 Mayıs), San Marino (11 Mayıs), Çek Cumhuriyeti (21 Mayıs), Liberya (30 Mayıs), Sierra Leone (13 Haziran), Kolombiya (6 Ağustos), Belize (7 Ağustos), Malta (21 Ağustos), Samoa (15 Eylül), Portekiz (7 Ekim), Karadağ, Makedonya (9 Ekim)...
|