YEM ve enerji maliyetlerindeki artış sebebiyle tavuk ve tavuk ürünlerine yapılan zammı geri çekmek zorunda kalan kanatlı sektörünün, zor bir dönem geçirdiği belirtildi.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Derneği (BESDBİR) Genel Sekreteri Yüce Canoler, geçen yıl üretilen piliç eti miktarının 1 milyon 12 bin ton düzeyinde olduğunu, bunun ortalama 30 bin tonunun da ihraç edildiğini söyledi. Türkiye’de kişi başına tavuk eti tüketiminin 15 kilo 200 gram düzeyinde kaldığını belirten Canoler, bu rakamın Avrupa ülkelerinde ortalama 26 kilo, ABD’de ise 45 kiloya ulaştığını ifade etti. Canoler, Türkiye’nin beyaz et tüketiminde gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğunu belirterek, ‘’Türkiye’de de normalde kişi başına 3035 kilo tavuk eti tüketimi olması gerekir. Ancak bu, halkın alım gücünün yükselmesiyle de ilgili bir durum. Mevcut millî gelirle kişilerin tüketebildiği ancak 15 kiloda kalıyor’’ dedi. Artan maliyetleri karşılayabilmek adına yapılan zamların, satışların durması sebebiyle geri çekildiğini belirten Canoler, şöyle konuştu: ‘’Bir tavuğun maliyeti günümüzde 3,2 YTL. Bu rakam Ramazan ayına kadar 2,62,7 YTL civarındaydı. Ramazan’da 33,1 YTL’ye kadar çıktıysa da geri düştü. Üretim ve satışta istikrar yok. Vatandaş, zam yapınca ürünü, alım gücünün karşılamaması nedeniyle tercih etmiyor. Yem ve enerji maliyetlerindeki artışın hep gerisinde kaldık. Sektörde 2006 yılında kuş gribinin yarattığı krizden daha ağır bir malî kriz yaşanıyor. Sektördeki üreticiler hep cepten yiyor.’’
|