İSTANBULSerbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO), “Gelir Gruplarına Göre Enflasyon” hesaplamasına göre, Ağustos ayı itibariyle Türkiye’nin enflasyonu yüzde 11.77 olmasına karşın enflasyonu yüzde 14 ile en fazla orta direk hissederken, nüfusun en fakir yüzde 20’lik kesimi enflasyonu yüzde 13.84, zenginin de yüzde 12.54 hissettiği belirlendi.
İSMMMO’nun yaptığı hesaplamaya göre, nüfusun her kesiminin son bir yıllık fiyat artışlarını resmî TÜFE’nin üzerinde hissettiği ortaya çıktı. Enflasyondaki en büyük paya gıda fiyatlarındaki artış sahip olurken, gıdayı, konut ve ulaştırma izledi. Gıda ve konut için ayrılan pay TÜFE hesaplamasında düşük olması sebebiyle enflasyon daha düşük, gelir dağılım verileri daha yüksek çıkıyor. Ulaştırma ise ağırlığı gelir dağılımında daha düşük olduğundan gelir dağılım verileriyle resmî TÜFE arasındaki uçurumun kapanmasını sağlıyor. En yüksek fiyat artışları bu üç kalemde olduğu için de gelire göre sıralanan yüzde 20’lik nüfus dilimleri enflasyonu daha yüksek hissettiği belirlendi. Nüfusun en fakir yüzde 20’lik kesimi enflasyonu yüzde 13.84, orta direk yüzde 14, nüfusun en zengin kesimi de yüzde 12.54 olarak hissetti.
ENFLASYONUN YÜZDE 70’İ GIDA VE
ENERJİDEN KAYNAKLANDI
TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan hesaplamaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, gıda ve enerji fiyatlarındaki hızlı artışın etkisiyle Türkiye ekonomisinin çift haneli enflasyona yeniden döndüğünü belirterek, nüfusun yüzde 20’lik 5 diliminin de enflasyonu resmî enflasyonun üzerinde hissettiğine dikkat çekti. Türkiye’de enflasyonun yüzde 70’inin gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlardan kaynaklandığını ifade eden Arıkan, şöyle devam etti: “Türkiye’de nüfusun en zengininin de en fakirinin de fiyat artışlarını ölçülen resmî enflasyondan daha yüksek hissettiğini gösteriyor. Bunun nedeni ise gıda, konut ve ulaştırma fiyatlarındaki bu yıl yaşanan yüksek artış. Resmî enflasyon hesaplanırken gıdanın ağırlığı yüzde 28.63, kira ve enerji harcamalarının dahil olduğu konutun ağırlığı yüzde 16.6, akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkilediği ulaştırmanın ağırlığı ise yüzde 12.59. Oysa gelir dağılım verilerinde bu üç kalemin ağırlıkları çok farklı.”
|