TBMM Başkanı Köksal Toptan, dokunulmazlık denildiği zaman herkesin milletvekili dokunulmazlığı üzerinde tartışma yaptığını belirterek, “Keşke Türkiye dokunulmazlıkların tümünü masaya yatırarak, herkesi, şahsen beni de öteden beri rahatsız eden bu dokunulmazlıklara çare bulabilse. Milletvekillerine de dokunulabilmeli, ama bir memura da, hakime de, bir öğretim üyesine dokunulmalı” dedi.
CumhurbaşkanI Vekili, TBMM Başkanı Köksal Toptan, dokunulmazlık denildiği zaman Türkiye’de herkesin milletvekilliği dokunulmazlığı üzerinde tartışma yaptığını belirterek, ‘’Keşke Türkiye dokunulmazlıkların tümünü masaya yatırarak, herkesi, şahsen beni de öteden beri rahatsız eden bu dokunulmazlıklara çare bulabilse’’ dedi.
Toptan, TGRT Haber’de ‘’Ankara’nın Gündemi’’ adlı programda, gündeme iişkin soruları cevaplandırdı. Milletvekilliği dokunulmazlığı ilgili bir soru üzerine Toptan, şunları söyledi:
‘’Dokunulmazlıklar, milletvekilleri için de incitici oluyor. Bunu yumuşatmak lazım. Dokunulmazlık denildiği zaman Türkiye’de herkes milletvekilliği dokunulmazlığı üzerinde tartışma yapılıyor. Kamuda çalışıp dokunulmazlığı olmayan hiç kimse yok. Belki de sadece odacılarla çaycıları dokunulmazlık dışında tutabilir. Üniversitelerde var. Üniversite mensuplarıyla ilgili soruşturma yapabilmek için YÖK’e kadar giden izin alma mekanizması var. Yargıda daha çok var. İllerde idare kurullarının izni olmadan bir kamu personeli hakkında soruşturma yapma imkanı yoktur. Türkiye’de herkesin dokunulmazlığı var. Aslında keşke Türkiye sadece milletvekilliği dokunulmazlığını odaklanmasa da bu dokunulmazlıkların tümünü masaya yatırarak, herkesi rahatsız eden şahsen beni de öteden beri rahatsız eden bu dokunulmazlıklara çare bulabilse. Olsun dokunulmazlık. Ama kimseye dokunulamazı bizim kaldırmamız lazım. Milletvekillerine de dokunulabilmeli ama bir memura da hakime de bir öğretim üyesine dokunulmalı. Bunun ölçüsünü bizim çok kurmamız lazım. Bunu tartışmaya açmak lazım.’’
Parti kapatma konusunda Venedik Kriterleri’nin Türkiye için iyi bir ölçü olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de Toptan, ‘’Parti kapatmak çıkar yol değil. Ama parti kapatmayı da tümden ortadan kalmalı mı, hayır o da değil’’ dedi.
YENİ ANAYASA HERKESİN TALEBİ
MECLİS Başkanı Köksal Toptan, ‘’Türkiye’de anayasa değişikliği yerine yepyeni bir anayasa yapılmalı’’ diyerek, yeni anayasa ihtiyacının herkes tarafından kabul edildiğini söyledi. Toplumun bütün kesimlerinin anayasa değişikliği konusunda uzlaşı içinde olduğunu ifade eden Toptan, ‘’Bunun gereğini yerine getirmek parlamentonun görevidir. Bunun girişimini başlatmak da bu Meclisin Başkanı olarak benim görevimdir. Anayasa Uzlaşma Komisyonu kuralımın dayanağı budur’’ şeklinde konuştu. Uzlaşma Komisyonuyla ilgili teklifinin tamamen iyi niyetli olduğunu belirten Toptan, şöyle devam etti: “Siyasi partilerimizin de buna ilgi göstereceğini yürekten diliyorum. Şu ana kadar MHP ve AK Parti’den bizim talebimize bir cevap geldi. İsimleri bildirdiler. Şimdi Parlamentoda grubu bulunan 2 siyasi partiden 1 Ekim’e kadar cevap bekliyoruz. Komisyona bütün partilerden eşit sayıda kişi çağırdık. Bu da bizim siyasi amaç gütmediğimizi, parlamentonun itibarını, işlevini savunmak amacını güttüğümüzün açık kanıtıdır.’’
|