|
|
|
Camiler kitap okunan mekânlar olsun |
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Camilerin sadece namaz kılınan yerler değil, birer sosyalleşme mekânı olmasını istediklerini kaydederek, “Camiler, sosyal ve kültürel mekânlar haline gelmelidir. İnsanların gelip camide kitap alıp okuyup teslim ettikten sonra başka bir kitap alabilmesini istiyoruz.” dedi.
Türkiye Diyanet Vakfı tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen “Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı”nın 27.si, Ankara Kocatepe Camii Avlusunda, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Devlet Bakanı M. Said Yazıcı ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla açıldı. 07-26 Eylül tarihleri arasında açık olacak olan ve yaklaşık 200 yayınevinin katıldığı fuarda, Yeni Asya Yayınları da 37 Nolu stantda yüzde 30 oranında indirimle kitapseverlere sunuluyor.
Kocatepe Kitap ve Kültür Fuarının açılışında konuşan Diyanetten Sorumlu Bakan Yazıcıoğlu, okuma alışkanlığımızın eksik olduğundan yakınarak, bu önemli alışkanlığın okullarda çocuklara kazandırılması gerektiğini hatırlattı. Kitap fuarında dinî yayınların ağırlıkta olduğunu belirten Yazıcıoğlu, Ramazan ayına huzurlu girildiğini ve ufak bir kısmı hariç yayınların çok seviyeli şekilde sürdüğünü ifade etti.
İsviçre’nin Cern şehrinde yapılan deneyle ilgili konuşan Yazıcıoğlu, “Dinimiz bilim dinidir. Kutsal kitabı oku emriyle başlayan bir dindir. Madem bilime önem veren bir dinimiz var, o zaman bu buluşları neden biz yapamıyoruz da başkaları yapıyor? Bilim adamlarımız başkalarının yaptıklarıyla övünmek yerine daha iyilerini yaparak kendi buluşlarıyla övünmelidir.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da İslâm dininde bilginin çok önemli bir yeri olduğunu ve bütün kötülüklerin cahillikten kaynaklandığını belirtti. Frankfurt’da önümüzdeki günlerde dünyanın en büyük fuarlarından birinin açılacağını aktaran Günay, Türkiye’nin 60. Frankfurt Kitap Fuarı’na ‘Onur Konuğu’ olarak ‘Bütün Renkleriyle Türkiye’ konulu bir standla katılacağını açıkladı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ise, kitap deyince akla Kur’ân'ın geldiğini, İslâm dininin kitap dini olduğunu belirtti. Türkiye’de okuma alışkanlığının yetersizliğinden şikâyet eden Bardakoğlu, din görevlilerine yönelik 10 ciltlik bir kitap hazırlandığını ve imamlara okuma alışkanlığı kazandırılacağını ifade etti.
Camilerin sadece namaz kılınan yerler değil, birer sosyalleşme mekânı olmasını istediklerini kaydeden Bardakoğlu, “Camiler sadece namaz kılınan mekânlar olsun istemiyoruz. Camiler, sosyal ve kültürel mekânlar haline gelmelidir. İnsanların gelip camide kitap alıp okuyup teslim ettikten sonra başka bir kitap alabilmesini istiyoruz.” diye konuştu. Konuşmalardan sonra fuarın açılış kurdelâsı Bakanlar Yazıcıoğlu ve Günay ile Başkan Bardakoğlu tarafından kesildi.
|
Cemil YÜZER
14.09.2008
|
|
|
İstanbul’da, her semte bir sahne |
İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, amaçlarının İstanbul’un her semtine bir tiyatro sahnesi kazandırmak olduğunu bildirdi.
Kadir Topbaş, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen, ‘’Yeni Dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’’ konulu basın toplantısında yaptığı konuşmada, İstanbul’un birçok problemine çözüm üretirken kültür sanat faaliyetleri konusundaki çalışmaları ve yatırımları aynı paralellikte yaptıklarını söyledi.
Bu dönemde kültür sanat, yeni sahneler kazandırmak adına ciddî mesafeler katettiklerini belirten Topbaş, bunun şehrin nüfusu dikkate alındığında az olduğunu ancak geçmiş yıllarla kıyaslandığında çok yol alındığını ifade etti. Harbiye Muhsin Ertuğrul ve Kongre Vadisi Projesi’ne 217 milyon YTL’lik yatırım yapıldığını aktaran Topbaş, burada 3 bin 500 kişilik bir oditoryum, sergi salonları ve yenilenen Muhsin Ertuğurul Sahnesinin yer aldığını kaydetti. Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya da, ‘’İstanbul, hak etmediği bir resimden hak ettiği bir döneme doğru adım attı. İstanbul, sanat binaları yoksuluydu. Öyle bir aşamaya geldi ki doğru sanat binaları konusunda zannediyorum kısa bir süre sonra İstanbul, Berlin, Roma ve Moskova gibi gelişmiş şehirlerle eziklik hissetmeden boy ölçüşebilecek’’ diye konuştu.
|
14.09.2008
|
|
|
Tarihî ahşap binalar restore ediliyor |
TEKİRDAĞ’DA tarihî ahşap binalar restore ediliyor. Tekirdağ İl Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Mustafa Yel, Tekirdağ’da yaklaşık 300 tescilli tarihî ahşap yapı bulunduğunu söyledi.
Tescilli binaların yaşatılması ve hizmete sunulması amacıyla Tekirdağ Valiliği Özel İdaresince Ertuğrul Mahallesi Ortaçeşme Sokak’taki bir yapının restorasyon çalışmalarını yapmak üzere 2005 yılında satın alındığını bildiren Yel, binanın restorasyon çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti. Tescilli binaların yaşatılması ve vatandaşların hizmetine sunulması amacıyla örnek çalışma yaptıklarını ifade eden Yel, tescilli yapıların, restore edildikten sonra, sivil mimarlık alanında da örnek teşkil edeceğini kaydetti. Hizmet amaçlı kullanılacak Tekirdağ Kültür Konağı’nda restoran ve sergi salonları bulunacağını söyleyen Yel, ‘’Kültür Konağı, özellikle yabancılara gezdirilecek. Yabancıların ağırlanacağı ve içerisinde restoranlar ile sergi salonlarının olacağı yapı, örnek teşkil edecek bir ev olacak’’ dedi.
|
14.09.2008
|
|
|
DVD’deyim Hacıcavcav |
ABD’DE faaliyet gösteren Türk Kültür Vakfı’nca yürütülen ‘’Geleneksel Türk Gölge Tiyatrosu: Karagöz’’ projesi kapsamında hayali Metin Özlen’in icra ettiği 20 geleneksel Karagöz oyunu 5 DVD’lik set halinde yayımlandı.
Türk Kültür Vakfı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Vakıf, Türk kültürü mirasını korumak ve belgelemek amacıyla ‘’Geleneksel Türk Gölge Tiyatrosu: Karagöz’’ projesini hazırladı. Vakfın yapımcılığını üstlendiği arşiv niteliğindeki projeye, Türk gölge oyunlarının yurt dışında tanıtılması için büyük çaba gösteren Türk tiyatro tarihi uzmanı Prof. Dr. Metin And bilgi birikimini aktararak destek verdi. Proje kapsamında Türkiye’nin yaşayan en önemli Karagöz ustalarından hayali Metin Özlen’in icra ettiği 20 geleneksel Karagöz oyunu 5 DVD’lik bir set halinde yayımlandı. Türkçe ve İngilizce tanıtım kitapçığı olan koleksiyonda mönü seçenekleriyle oyun özetleri, tasvir tipler ve sahne arkası bölümleri yer alıyor.
Türkçe olarak icra edilen oyunlara, İngilizce özetlerin yanı sıra yer yer açıklayıcı İngilizce alt yazılar eşlik ediyor. İlgilenenler, Türk Kültür Vakfı’nın, Taksim’deki merkezinden 120 YTL bağış karşılığında 5 DVD’lik sete sahip olabilecek.
|
14.09.2008
|
|
|
Burnumuzun dibine sırtımızı dönmüşüz |
YÖNETMEN Hüseyin Karabey, Kazakistan ve diğer Orta Asya ülkeleriyle daha yakın ilişkiler kurulmasının büyük önem taşıdığını belirterek, “Burnumuzun dibine sırtımızı dönmüş gibiyiz, halbuki paylaşacağımız birçok ortak nokta var” dedi.
Kazakistan’ın başşehri Astana’da yapılan 5. Uluslararası Avrasya Film Festivali jüri üyeliği için bu şehirde bulunan Karabey, Kazakistan’ın “bilinmeyen yer” olarak görüldüğünü belirterek, “Ortak kültürümüzün olduğu yerler. Gereksiz bir uzaklık var nedense” dedi.
Karabey, “Keşke basın olarak, Türk sineması olarak buralarda daha fazla olabilsek. Çünkü örnek olarak, Ruslardan etkileneceklerine bizden et-kilensinler. Her anlamda söylüyorum bunu, sadece politik, ekonomik sebepler değil, kültürel, insanî sebepler olarak da” ifadesini kullandı. Karabey, halen Kazak ve Rusların katılımıyla Türkiye, Rusya ve İsrail’de geçecek bir film projesi üzerinde çalıştıklarını, bununla ilgili gelişmelerin bir yıl içinde netleşmesini beklediğini de söyledi.
|
/ Astana
14.09.2008
|
|
|
|