ŞANLIURFA'DA ekonomik durumu iyi olmayan ailelere mensup bazı kadınlar ve okul çağındaki çocuklar, Ramazan ayında sıcak havaya rağmen, saplarından ayırdıkları çuvallarca taze biberi temizleyerek kazandıkları parayla geçinmeye çalışıyor.
Yöre mutfağının vazgeçilmez tatları arasında yer alan ve her yıl sonbahar aylarında hasat edilen kırmızı biberlerin kurutulup işlenmesiyle elde edilen isot (pul biber), aynı zamanda dar gelirli ailelerin en önemli geçim kaynağını oluşturuyor. Hal pazarından günde ortalama 35 ton biberin satın alındığı Şanlıurfa’da, İl Tarım Müdürlüğü ekiplerinin denetiminde Sırrın semtinde oluşturulan alanlarda, kadın ve çocuklar, çuval başına 1 YTL karşılığında temizledikleri taze biberleri pul biber yapımı için hazır hale getiriyor. Çocuklarıyla birlikte yazın bir bölümünü bu şekilde çalışarak değerlendiren kadınlar, kazandıkları parayla evlerinin kışlık erzak ihtiyacını karşılıyor.
|