"Gerçekten" haber verir 08 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kitaplar okuyucularını bekliyor

TÜRKİYE Diyanet Vakfı’nın düzenlediği “27. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı” İstanbul-Sultanahmet ve Ankara-Kocatepe camileri avlusunda açıldı. 26 Eylül’de sona erecek olan fuarlarda tam 50 bin kitap okuyucularla buluşacak.

Fuar kapsamında Kocatepe Camii avlusunda 70, Sultanahmet Camii avlusunda 108 olmak üzere toplam 178 stant kuruldu. Fuar müdavimlerinin vazgeçilmez uğrak yerlerinden biri olan Yeni Asya Neşriyat bu sene de kitap fuarlarındaki yerini aldı. Yeni Asya Neşriyat Sultanahmet’te 53, Kocatepe’de ise 37 nolu standlarda okuyucularıyla buluşacak.

Konu hakkında bilgi aldığımız Yeni Asya Neşriyat Satış ve Pazarlama Müdürü Faik Altun, her sene geleneksel olarak yapılan kitap fuarlarında Yeni Asya Neşriyat olarak bu sene 300 ila 400 arasında yayın ile yerlerini aldıklarını belirtti. “Kitap fuarları yayıncılar ile okuyucular için bir buluşma noktasıdır. Biz de okuyucularımızla burada buluşacağız” diyen Altun, fuarlarda özel indirimler ve kampanyaların okuyucuları beklediğini ifade etti. İmza günleri ile de okuyucu-yazar buluşmasını sağlayacaklarını belirten Altun şu bilgileri verdi: “Yeni Asya Neşriyat yeni yayınlar ve özel indirimler ile fuarda yer alacak. Ramazan ayına özel bir şekilde Ramazan-İktisat-Şükür Risâlesi yeni tarzda ve indirimli olarak satışa sunulacak. Bunun yanında bir de Hadis kampanyamız var. Bu çerçevede Camiüssağir Külliyatı, özel olarak hazırlanan kutusunda ve indirimli bir şekilde satılacak. Ayrıca Yeni Asya gazetesinin cüz cüz Kur’ân kampanyasında veri-len ve çok beğenilen hatim cüzleri, özel paketlerinde ve indirimli olarak okuyucunun beğenisine sunulacak. Risâle-i Nur Külliyatı’nın küçük, orta ve büyük boylarında da özel indirimler var. Çocuk kitaplarımız da fuar indirimleriyle okuyucuların istifadesine sunulacak.”

Fuarda kredi kartıyla satışın da yapılacağını belirten Altun, “Fuarın ilk gününde en çok ilgi gören yayınlarımız arasında ilk sırayı yine Risâle-i Nur Külliyatının yeni tanzimle hazırlanmış küçük, orta ve büyük boyları ile Küçük Risâleler aldı. Bunun yanında cevşen ve tesbihatlar ve özellikle yeni hazırlanan orta boy cevşen kitabımız da yoğun ilgi görüyor. Ayrıca Bediüzzaman Said Nursî’nin İstanbul Hayatı, Nur Menzilleri, Yakarışlar gibi yep yeni eserler ile Nefis Muhasebesi gibi hiç eskimeyen eserler de görücüye çıktı ve oldukça ilgi görmekte” şeklinde konuştu.

Altun son olarak bütün okuyucularını Yeni Asya Neşriyat’ın standına dâvet ettiklerini belirtti.

Umut YAVUZ / İstanbul

08.09.2008


 

Balkanlardaki Osmanlı mirasına restorasyon

Bulgaristan’ın Plovdiv şehrindeki Murat Hüdavendigâr Camii’nin restorasyonunun tamamlanması dolayısıyla düzenlenen açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, anlamlı ve tarihî bir güne şahitlik ettiklerini dile getirerek, Bulgaristan’da kültür abidesi ilân edilen Murat Hüdavendigâr Camii’nin açılışı için Filibe’de bulunduklarını söyledi.

Şehirlerin, medeniyetlerin yeşerdiği yerler olduğunu kaydeden Topbaş, medeniyetlerin o şehirlerde geliştiğine ve özel bir takım izler bıraktığına işaret etti. ‘’Bir şehrin değeri, geçmişten taşıdığı güzellikleri yansıtabildiği ölçekte ölçülür’’ diyen Topbaş, Filibe’nin önemli eserlerinden Murat Hüdavendigâr Camiinin, hem kültürel miras, hem de mabet olduğunu belirtti.

Kadir Topbaş, caminin, bölgede yaşayan Müslüman nüfus için önemine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Şehir yöneticileri olarak kentlerdeki bu değerleri ve eserleri ayağa kaldırmak, yenilemek ve geleceğe taşımak adına önemli mesailer harcıyoruz. İstanbul, 2010 Avrupa Kültür Başkenti. Biz de geçmişten, 3 büyük imparatorluktan günümüze kadar kalan eserleri ihya ederek, İstanbul’un zenginliklerini geliştirmeye çalışıyoruz.’’

MURAT HÜDAVENDİGÂR CAMİİ

Balkanlar’daki en önemli ve en büyük Osmanlı camilerinden biri olan eser, içerisinde han, hamam ve bedestenin bulunduğu bir külliye olarak Osmanlı Padişahı 1. Murat Hüdavendigâr zamanında inşa edildi.

Muradiye, Hüdavendigâr, Cuma ve Ulu isimleriyle de anılan caminin kuzey cephesindeki kitabesinde, 1. Abdülhamid zamanında 1785’te genel bir onarımdan geçirildiği belirtiliyor.

Türk ve erken Osmanlı dönemi mimarisinde çok üniteli ve çok kubbeli camiler arasında yer alan yapı, ilgisizlik sebebiyle harap hale geldi. 2006’da konusunda uzman bir heyet tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları, aslına uygun olarak ve muhtemel bir depreme karşı güçlendirilerek tamamlandı. Restorasyon çalışmaları yaklaşık 2 yıl sürdü.

/ Filibe/ İstanbul

08.09.2008


 

Türküler, çocuklarımıza yazdığımız mektuplardır

TÜRK halk müziği sanatçısı Orhan Hakalmaz, türkülerin, ‘’çocuklara yazılan mektuplar’’ olduğunu ifade ederek, ‘’geleneklerimiz, göreneklerimiz ve şivelerimizi barındıran türkülerimiz sadece eğlence aracı olarak görülmemeli’’ dedi.

Sanatçı Hakalmaz, merkez Seyhan ilçe belediyesinin ‘’Ramazan eğlenceleri’’ kapsamında halk konseri vermek üzere geldiği Adana’da, geçmişine sahip çıkmayan toplumların geleceğine sahip çıkmasının mümkün olamayacağını ifade ederken, gelenek, görenek, örf ve adetlerin toplumu birbirine yakınlaştıran ve kenetleyen unsurlar olarak dikkati çektiğini bildirdi.

Türk halk müziğinin de Türk toplumunun özünü yansıttığını vurgulayan Hakalmaz, geçmişe oranla genç neslin artık pop türü şarkıların yanı sıra Türk halkının özü Türk halk müziğine de ilgisinin yoğunlaşmasının sevindirici olduğunu belirtti. Türkülerin sadece eğlence aracı olmadığını savunan Hakalmaz, ‘’Onlarda geleneklerimiz, göreneklerimiz, şivelerimiz var. Onlar, çocuklarımıza yazdığımız mektuplardır. Nesilden nesile dilden dile dolaşan türkülerimiz bizi birbirimize bağlayan değerlerdendir. Özellikle Anadolu insanımız bunun farkında’’ dedi.

08.09.2008


 

Mevlânâ’ya ziyaretçi akını

TÜRKİYE’DE en fazla turist çeken müzelerden biri olan Mevlânâ Müzesi'ni bu yılın 8 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32 artışla, 1 milyon 383 bin 915 yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Mevlânâ Müzesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, UNESCO'nun 2007 Mevlânâ Yılı ilân etmesinin de etkisiyle geçen yıl ziyaretçi rekoru kıran Mevlânâ Müzesi, bu yıl yeni bir rekora koşuyor. Geçen yıl toplam 1 milyon 487 bin 164 turistin ziyaret ettiği Mevlânâ Müzesi'ne, bu yıl Ocak-Ağustos döneminde, geçen yıla göre yüzde 32 artışla, 1 milyon 383 bin 915 yerli ve yabancı turist geldi. 2007 yılının 8 ayında 186 bin 836 yabancı turistin geldiği Mevlânâ Müzesi'ni bu yılın aynı döneminde ziyaret eden yabancı turist sayısı yüzde 13 artışla 211 bin 128 olarak gerçekleşti.

/ Konya

08.09.2008


 

Karagöz için yol haritası

TÜRK gölge oyunu klâsiklerinden olan Karagöz'ün UNESCO'nun ''somut olmayan kültürel mirasın temsili listesine'' alınması için bir süre önce başlatılan çalışma kapsamında 5 yıl süresince yapılması gerekenlerle ilgili yol haritası çizilerek Kültür ve Turizm Bakanlığına sunuldu.

Buna göre, Karagöz logosu hazırlanacak, Karagöz ve ünlü Karagöz ustalarının adları, sanat ve iş merkezlerine, sokaklara verilecek. Üniversitelerin sahne sanatları bölümlerinde ve ilgili diğer alanlarda karagöz öğretilecek, Karagöz Araştırma Merkezi veya Enstitüsü kurulacak.

/ Adana

08.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır