TÜRKİYE'NİN Avrupa Birliği üyeliğinde, “Yol Haritasını” belirleyen Hükümet Ulusal Program çerçevesinde hazırladığı paket için start verdi. 400 sayfalık taslak çalışma ilgili bakanlara son şeklini vermeleri için sunuldu. Çalışmalar Meclis’in yeni yasama yılına kadar ivedikle hazırlanarak Meclis’e sunulacak.
Meclis’in yeni yasama yılı faaliyet takvimini Hükümetten gelecek Ulusal Program paketi belirleyecek. Değişiklikler Meclis gündemine, AB Uyumu ile odaklı olarak getirilecek. Anayasal değişikliklerin de içinde yer alacağı pakette şu anda Meclis gündeminde de bekleyen pek çok tasarı ve teklif bulunuyor. Siyasi kriterler adı altında toplanan yasal düzenlemeler arasında Siyasetin finansmanı, mal bildirimi ve siyasi etik komisyonunun kurulması, Siyasi Partiler Yasası, Kamu denetçiliği ve dokunulmazlıklara yeni kriterler gibi önemli değişiklikler yer alıyor. 400 sayfalık taslak çalışma ilgili bakanlara son şeklini vermeleri için sunuldu. Çalışmalar Meclis’in yeni yasama yılına kadar ivedilikle hazırlanarak Meclis’e sunulacak.
Bu süreçte gündeme getirilecek düzenlemeler arasında, en dikkat çekici olanı Siyasi Partiler Yasası’nda yapılacak değişiklik. Sözkonusu değişiklikte, siyasi partilerin kapatılması zorlaştırılıyor ve kapatma için dayanağın Venedik Kriterleri ile şiddete endekslenmesi de bulunuyor
Yine düzenlemeler içerisinde, “Kamu Denetçiliği Kurumu” oluşturulması için anayasal zemin hazırlanması öncelikli düzenlemeler arasında yer alıyor.
Öne çıkanlar düzenlemeler arasında Mal Bildirimi Yasası’ndaki değişiklikler var. Buna göre, mal bildirimindeki gizlilik ilkesi kalkacak. Dokunulmazlıklara da yeni kriterler getirilecek. Dokunulmazlıklar AB uyum çerçevesinde milletvekilleriyle sınırlı olmayacak.
Bu arada, TBMM’den geçmediği için AKP hükümetinin AB yolunda frene bastığı şeklinde eleştirilere yolaçan ve Meclis gündeminde bekleyen pek çok tasarısı ve teklif de Ulusal Programın içerisinde yer alıyor. AKP’nin bu süreçte başarılı olup olmayacağı ise kafalarda bir soru işareti olarak varlığını sürdürüyor.
|