RAMAZAN ayında tüketimi artan tahinin kilosu 10 YTL’ye çıktı. Japonya ve Çin’de susam yağı talebinin aşırı artması sonucu tahin fiyatlarının yükseldiği bildirildi.
Tahin helvası üreticilerinden Gülsan Şekerleme A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Osman Güldüoğlu, yaptığı açıklamada, kaliteli tahinin sadece susamdan yapıldığını, bazı merdiven altı üretimlerde tahin içerisine soya yağı, fıstık yağı, pamuk yağı ve pirinç lapası katıldığını kaydetti. Türkiye’de üretilen susamların, tahin üretimi için yeterli olmadığını, bu sebeple de yurt dışından susam alındığını ifade eden Güldüoğlu ‘’Dünyada susam üretimi en çok Pakistan, Afganistan, Etiyopya, Hindistan, Mısır ve Nijerya’da yapılıyor. Türkiye’de Akdeniz bölgesinde üretilen susam ihtiyacı karşılamadığı için tahin üretimi genelde ithal susamlardan yapılıyor’’ dedi.
|