Kariyer hayatımızda yükselmeler yaşamak istiyorsak, belli merhaleleri ve basamakları atlamak zorundayız. Hiç kimse bir “Big Bang (Büyük Patlama)” şeklinde sıçramalar beklemesin. Nitelik sıçraması, bir alt yapı olmadan gerçekleşemez. Gerçekleşse bile uzun ömürlü olması mümkün değildir.
Benim bu tezimi doğrulayan somut bir örnek vermek istiyorum. İlk öğretmenlik yıllarımda yaklaşık 45 günde, bir kariyer patlaması şeklinde, öğretmen olmuş arkadaşlarla karşılaştım. Bu arkadaşlardan birisi vardı ki, evlere şenlik. Kendisi İngilizce öğretmeni olmuş ve derslere giriyordu. Bir gün öğrencileri için hazırlamış olduğu bir soru kâğıdı gözüme ilişti. Gözlerime inanamadım. Soruların berbatlığı bir yana, kâğıdın en alt kısmına, okunduğu gibi, “İngliş Tiçır” yazmış ve altına ismini koymuştu. Acaba şaka mı diye düşündüm. En iyisi kendisine sorayım dedim. “Hocam bu ne?” diye sordum. “Okunduğu gibi yazmışsınız!” Hocam, hiç umursamaz bir eda ile, “Boş ver hocam, ne olacak? İkisi de aynı şey!” gibilerden bir şeyler deyince iyice afalladım. Yanlış yaptığı yetmiyormuş gibi, bir de umursamaz bir tavırla olayı geçiştirmeye çalışmıştı.
Kabağın bile 45 günde yetişmediği düşünülürse, siz 45 günde öğretmen yetiştirirseniz, sonuç böyle olur. Müfettişler rastladı mı bilmem, ama öyle bir öğretmenin İngilizce dersine girmesinin ne kadar büyük bir eğitim katliâmı olduğunu varın siz düşünün. Ben inanıyorum ki, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir eğitim skandalı yaşanmamıştır. Hatta hatırladığım kadarıyla lise diploması olmayıp da korsan lise diploması ihdas edilip, akabinde 45 günlük hızlandırılmış bir eğitim komedisiyle öğretmen yapılanlar bile varmış. Bunun doğruluk derecesini bilmiyorum ama bu söylentiler ortalıkta dolaşıyordu.
Yine bir matematik öğretmeni vardı. O da 45 günlük öğretmenlerdendi. Onun müfettişlere takıldığını biliyorum. Hocayı yetersiz bulmuşlar ve “Hizmet İçi Eğitim” alması için rapor tutmuşlardı. Bunun gibi örnekleri 45-50 yaşlarında olup da öğretmenlik görevini sürdürmekte olanlar mutlaka görmüşlerdir.
Bu durum, bir nev'î tıp fakültesini kazanmış bir öğrencinin kaydını yaptırdıktan sonra altı yıl boyunca fakülteye pek fazla uğramadan diploma almasına benziyor. Böyle bir öğrencinin doktor olmasının ne kadar vahim bir hadise olduğunu düşünebiliyor musunuz? Böyle bir doktorun cerrah olmasına ne dersiniz? Acaba kasap kadar bile nitelik sahibi olması mümkün müdür?
Her neyse, bu tür nitelik sıçramaları şükürler olsun ki, geride kaldı. Artık belirli şartları yerine getirmeden nitelik sıçraması yaşamak mümkün değildir. Meselâ bir öğretmen olmak için, önce yüksek puanla eğitim fakültesini kazanacaksın, sonra fakülteyi okuyup mezun olduktan sonra karşına kapı gibi “KPSS” çıkacak ve ondan yüksek bir puan almak zorunda kalacaksın. Bilâhare bütün atamaların bilgisayar aracılığıyla yapıldığı bir aşamadan geçip sonra öğretmen olacaksın. Bunun aksi mümkün değildir. Mümkün olsa bile istisna teşkil eder. İstisnalar ise kaideyi bozmaz.
Siz en iyisi kariyer basamaklarını itidal ile adım adım çıkmanın yollarını deneyin. Kariyer sahibi olmada nepotizm (adam kayırma) devri büyük ölçüde kapanmıştır. “Hamili kart yakınımdır” tiplemeleri arşivlerde yerini almıştır. Eğer hakkıyla bir kariyer ve sosyal statü elde etmek istiyorsanız, modelleme yaparak, başarılı olmuş ve yüksek kariyerler edinmiş insanları örnek alınız. Artık gerçek anlamda iyi yetişmiş ve zihinsel melekelerini optimal düzeyde geliştirmiş insanlar gözde olan kariyerleri elde edebileceklerdir. Büyük işletme sahibi olanların çocukları bahsimizden hariçtir.
|