Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı, yaz saati uygulamasının kaldırılması ve zamanın belirlendiği referans meridyenin değiştirilmesi konusunda kurum ve kuruluşlarla konsensüs sağladı. Yeni uygulamaya uyum için 1-1.5 yıl süre verilecek.
Saatler her yıl olduğu gibi bu yıl da Ekim ayının son Pazar günü bir saat geriye alınacak ve kış saati uygulamasına geçilecek. Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı, yıl boyunca aynı saat diliminde kalınması (yaz saati uygulamasının kaldırılması) ve zamanın belirlendiği referans meridyenin değiştirilmesi konusunda kurum ve kuruluşlarla konsensüs sağladı. Yetkililer, uygulamanın teknik kısımlarının doldurulmaya çalışıldığını belirttiler. Uygulamanın başlama tarihi olarak önce 29 Mart 2009 tarihinin benimsendiğini belirten yetkililer, ancak, borsa, finans kuruluşları, hava yolları şirketleri, basın-yayın kuruluşları, bilgi işlem sektörü ve takvimcilerin isteği üzerine 1,5-2 yıl kadar adaptasyon süresinin verilmesine karar verildiğini kaydettiler. Uygulama yürürlüğe girerse Türkiye’nin kış aylarında kullanılan İzmit’ten geçen 30 derece doğu boylamı referans meridyeni ve GMT 2 zaman dilimi, yaz aylarında kullanılan Iğdır’dan geçen 45 derece doğu boylamı referans meridyeni ve GMT 3 zaman dilimi yerine, Ordu-Fatsa ve Gaziantep hattından geçen 37,5 derece doğu meridyeni referans meridyeni olarak kabul edilecek ve bütün yıl boyunca GMT 2,5 saat dilimine geçilecek. Şu anda yılda 7 ay olarak uygulanan ileri saat uygulamasında 1 milyar kilovatsaatin (kWh) üzerinde elektrik tasarrufu sağlandığını belirten yetkililer, uygulamanın yıla yayılmasıyla tasarrufun miktarının çok daha artacağını kaydettiler. Buna göre, söz konusu uygulamaya bu yıl geçilmeyecek, saatler her yıl olduğu gibi bu yıl da Ekim ayının son Pazar günü bir saat geriye alınacak ve kış saati uygulamasına geçilecek.
AB ile ticaret olumsuz etkilenir endişesi
Söz konusu uygulamalarla ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş isteyen Enerji Bakanlığına olumsuz görüş belirten Dışişleri Bakanlığı, uygulamanın AB ile ticaret hacminin olumsuz etkileyeceği yönünde endişeleri bulunduğunu belirtti. Yaz saati uygulamasının kaldırılması ile ilgili son kararı Bakanlar Kurulu verecek. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 77’si (yaklaşık 4,5 milyarı) yaz saati uygulaması yapmıyor. Yaz saatini AB ülkeleri, ABD, Kanada, Meksika, Şili ve Mısır uyguluyor. ABD, Kanada, Avustralya ve Brezilya gibi yaz saati uygulayan ülkelerde ise bazı eyalet ve bölgelerinde yaz saati uygulaması yapılmıyor.
|