Risâle-i Nur’la meşguliyet, tefekkürî bir ibadettir
Bu şuhûr-u selâse çok kıymettardır; leyle-i Kadrin sırrıyla seksen sene bir ömrü kazandıracak bir vakitte, en iyi, en efdal şeylerle meşgul olmak lâzım geliyor. İnşaallah, Kur’ân’a ait mesâille iştigal, bir nev’î mânevî mütefekkirâne Kur’ân okumak hükmündedir. Hem ibadet, hem ilim, hem marifet, hem tefekkür, hem kıraat-i Kur’ân mânâları risâlelerin istinsah ve mütalâalarında vardır itikadındayız. Zaten bu ciheti siz takdir etmişsiniz.
Barla Lâhikası, s. 176
***
Aziz, sıddık, sarsılmaz, usanmaz, çekinmez, çekilmez kardeşlerim,
Evvelâ: Bu yaz, derd-i maişet cihetiyle ve bu şuhur-u selâse, ibadet haysiyetiyle bir derece Nurların kitabetine fütur verebilir diyenlere beyan ederiz ki: Bilâkis, yazmaya şevk verir ve vermek gerektir. Çünkü Nurun hizmeti, hem maîşet, hem rahat-ı kalbe bereketleriyle yardım ettiği gibi, ibadet-i tefekkürî nev’înden olması cihetiyle, mübarek ayların sevaplarına büyük yardımı olur.
Emirdağ Lâhikası, s. 146
***
Aziz, sıddîk kardeşlerim,
Bu şuhur-u mübarekede, Nurcuların şirket-i mâneviyesine inşaallah pek çok kudsî servet girecek. Herbir Nurcu, binler lisanla ve yüzer kalemle çalışacak gibi kâr kazanacak. Ve bu mübarek ve çok bereketli aylarda beş tarzda ibadet sayılabilen kalemle Zülfikar-ı Mû’cizât mecmuasına hizmet edenler, tam bahtiyardırlar. Fakat yazıdan ziyade, sıhhatine dikkat etmek lâzım ve elzemdir. Bugün de tatlı iki manidar tevafuku gördüm. Kanaatım geldi ki, benim bugünlerde zahmetler içinde Asa-yı Musa tashihinde sıkıntılarıma mukabil, inayet-i İlâhiye ücretimi ve tayınatımı şirin bir surette veriyor.
Emirdağ Lâhikası, s. 145
***
İki üç gün evvel, Yirmi İkinci Söz tashih edilirken dinledim. Gördüm ki, içinde hem küllî zikir, hem geniş fikir, hem kesretli tehlil, hem kuvvetli iman dersi, hem gafletsiz huzur, hem kudsî hikmet, hem yüksek bir ibadet-i tefekküriye gibi nurlar var. Bir kısım şakirtlerin ibadet niyetiyle risâleleri, ya yazmak veya okumak veya dinlemekliğin hikmetini bildim. Bârekâllah dedim, hak verdim.
Kastamonu Lâhikası, s. 194
Lügatçe:
şuhûr-u selâse: Üç Aylar.
leyle-i Kadr: Kadir gecesi.
efdal: En faziletli.
mesâil: Meseleler.
mütefekkirâne: Tefekkür ederek.
marifet: İlim, irfan.
kıraat-i Kur’ân: Kur’ân okuma.
istinsah: Yazarak çoğaltmak.
mütalâa: Okumak.
derd-i maişet: Geçim derdi.
haysiyet: Cihet, bakım.
kitabet: Yazma, yazım.
fütur: Usanç, gevşeklik, ara.
rahat-ı kalb: Kalp rahatlığı, gönül rahatlığı.
ibadet-i tefekkürî: Tefekkür ederek yapılan ibadet.
şuhur-u mübareke: Mübarek üç aylar.
şirket-i mâneviye: Manevî ortaklık.
Zülfikar-ı Mû’cizât: İçerisinde Mû’cizat-ı Ahmediye ve Kur’âniye Risâlelerinin de bulunduğu bir risâlenin adı.
küllî: Geniş, büyük.
kesretli: Çok.
tehlil: “Lâ ilahe illallah” sözünün tekrar edilmesi.
bârekâllah: Allah ne mübârek yaratmış; Allah hayırlı ve bereketli kılsın.
|